Anasayfa 2000'ler Siccîn 5 (2018) – Film Eleştirisi
Siccîn 5 (2018)

Siccîn 5 (2018) – Film Eleştirisi

Gizem Şimşek Kaya

Siccîn 5 (2018)Muhteşem Film yapımcılığında çekilen, 2014 yılında ilki gösterime giren Siccîn serisinin son halkası Siccîn 5’in yönetmen koltuğunda yine Alper Mestçi bulunuyor. Senaryosu yine Mestçi’ye ait olan filmin görüntü yönetmenliğinde Bir ay önce gösterime giren Üç Harfliler: Beddua’dan hatırlayacağımız Eren Nayır ve müziklerde serinin diğer filmlerinde olduğu gibi Reşit Gözdamla bulunuyor. Çekimleri kanserli köy olarak bilinen ve geçtiğimiz yıllarda meclis kararıyla boşaltılan Nevşehir’e bağlı Karain Köyü’nde gerçekleştirilen filmin başrollerinde ise Rüya Önal, Merve Ateş, Özgür Hacıer, Ece Koroğlu, Ece Edibe Baykal, Pınar Gülkapan, Tuncay Çağıl, Metin Yıldırım, Aslın Su Divrik, Selim Aydın yer alıyor.

Filmin konusu Mestçi’nin diğer filmlerinde olduğu gibi geçmişte yaşanmış gerçek bir olaya dayanıyor. Değişik görünümü ve tuhaf davranışlarıyla dikkat çeken Hale; annesi, akli dengesi bozuk babaannesi ve halası Azra’yla Nevşehir’de tarihi ve ürkütücü bir evde yaşamaktadır. 12 yaşındaki Hale’nin babası daha o doğmadan ortadan kaybolmuş ve bir daha hiç görülmemiştir. Hale bir gece korkunç bir kâbus görür; hiç görmediği babası onu eski ve tekinsiz bir eve çağırmaktadır. Bu ev yıllar önce yasak bir ayinin yapıldığı Karain Köyü’ndeki dedesinin eski evidir. Bu kabustan sonra Hale’de bir takım akıl almaz değişimler başlar. Hale’nin bu ürkütücü değişiminden en çok zarar görenler ise Azra ve Azra’nın erkek arkadaşı Selim olur.

Siccîn 5 (2018)

Siccîn 4, hareket, titreşim, su, ışık efektleri, koku ve diğer unsurları kullanarak izleyicileri de filmin içerisine dahil eden 4 boyut teknolojisini kullanarak seyirciyle buluşan ilk Türk filmi olarak Türk korku sinemasının çıtasını bir hayli yükseltmişti. Siccîn 5 korku sahneleri ve göstergesel kullanımlarıyla göz doldurmasının yanı sıra serinin önceki halkası gibi 4dx teknolojisiyle de izlenme şansına sahip. (4dx teknolojisi yalnızca Cinemaximum’a bağlı Marmara Forum, Panora, Emaar Square Mall, İstinye Park ve Maltepe Piazza sinemalarında bulunuyor.)

Aynanın kullanımı, oyuncak bebeğin tekinsizliği, ayin sahnelerinin tasarlanışı oldukça etkili ve detaylı metaforlar olarak düşünülmüş. Özellikle filmin ikinci yarısında yer alan fotoğraf sahnesi özgün ve etkileyici. Film, giriş sahnesiyle korku dozunu üst düzeye taşıyor ve finale dek neredeyse temposunu hiç düşürmeden devam ediyor. Reklamlarında söylendiği gibi oldukça fazla jump scare sahneye sahip olan filmde halk inançları yine oldukça başarılı biçimde verilirken, Mestçi televizyon ekranında dönen görüntülerle Üç Harfliler: Kara Büyü (2016), çaydanlık sahnesiyle Siccîn (2014), musluk damlaması sahnesiyle sahnesiyle Siccîn 3: Cürm-ü Aşk (2016), su falı sahnesiyle Siccîn 2 (2015), çuval ve saç sahneleriyle Siccîn 4 (2017) filmlerine gönderme yapıyor. Yönetmen ayrıca Insidious (2010), The Others (2001) gibi çok beğenilen yabancı korku filmlerine de göndermelerde bulunuyor.

Merve Ateş - Siccîn 5 (2018)

Mekân seçimleri ve mekân tasarımları diğer filmlerde olduğu gibi çok başarılı olan Siccîn 5, Mestçi’nin çekimlerini İstanbul dışında gerçekleştirdiği, Musallat (2007)’tan sonraki ikinci filmi olma özelliği taşıyor. Kapadokya’nın dokusu, filmin pek çok sahnesinde kendisini oldukça şık ve yer yer “korkutucu” bir şekilde kendisini belli ediyor.

Oyuncuların performansları enfes. Hale’yi canlandıran oyuncu Merve Ateş diğer filmlerdeki performanslarının da üzerine çıkıyor. Yine diğer filmlerden tanıdığımız Ece Edibe Baykal babaanne rolünde oldukça başarılı. Sınav (2006) ve Ada: Zombilerin Düğünü (2010) filmlerinden hatırladığımız Rüya Önal, Azra karakterine başarıyla hayat veriyor. Filmde izleyiciyi rahatsız edebilecek tek unsur Albino görüntüsü sağlamak adına Merve Ateş’e peruk takılmış olması.

Sonuç olarak Siccîn 5; yerli korku sinemasındaki metafor kullanımının en yüksek olduğu dolayısıyla görselliği oldukça başarılı olan ve bol jump scare sahne içeren kaliteli yerli korku filmlerinden biri olarak adını üst sıralara taşımayı başarıyor. Yerli korku seviyorsanız gösterimdeyken kaçırmamanız şiddetle tavsiye edilir.

Siccin 5 (2018)

KÜNYE / IMDB: 8,1

Yönetmen ve Senarist: Alper Mestçi

Yapımcı: Muhteşem Tözüm

Oyuncular: Rüya Önal, Merve Ateş, Özgür Hacıer, Ece Koroğlu, Ece Edibe Baykal, Pınar Gülkapan, Tuncay Çağıl, Metin Yıldırım, Aslın Su Divrik, Selim Aydın

Müzik: Reşit Gözdamla

Görüntü Yönetmeni: Eren Nayir

Sanat Yönetmeni: Gamze Yılmaz

Ülke: Türkiye

Benzer Yazılar