Anasayfa 2000'ler The First Purge (2018) – Film Eleştirisi
The First Purge (2018)

The First Purge (2018) – Film Eleştirisi

Gizem Şimşek Kaya

The First Purge (İlk Arınma Gecesi, 2018)The Purge serisinin son ayağının yönetmen koltuğunda ilk 3 filmde görmeye alıştığımız James DeMonaco yerine Gerard McMurray bulunuyor. Filmin senaryosu ise yine James DeMonaco’ya ait. Filmin başrollerinde Y’Lan Noel, Lex Scott Davis, Joivan Wade, Melonie Diaz, Luna Lauren Velez, Rotimi Paul, Patch Darragh ve Marisa Tomei gibi isimler bulunuyor.

2013 yapımı ilk filmde güvenlik sistemleri sahibi bir adamın güvenlik sisteminin komşuları tarafından yerle bir edildiği Arınma Gecesi’ne odaklanan serinin sonuncusu izleyicileri başlangıca döndürüyor. Ülkenin gidişatının ve nüfus patlamasının önüne geçmeye karar veren devletin, Arınma adını verdiği gecenin deneyini yapmak adına Staten Adası’nı seçmesi ve bu bölgedeki düşük gelirli, kurtulmak istediği “alt sınıfı” parayla adada tutarak deneye teşvik etmeye çalışması, deneyin istedikleri gibi gitmemesi durumunda ise B planlarını yürürlüğe sokmasını işliyor.

The First Purge 2018

Filmlerde seriye geçilince bazen işler sarpa sarabiliyor. Nitekim 2013 yapımı The Purge sonrasındaki filmler ilk filmi aratmıştı ancak serinin şimdilik son ayağı olan başlangıç filmi oldukça başarılı. Özellikle alt metinleri sağlam olan The First Purge (İlk Arınma Gecesi) filminin içerisinde son yıllarda gösterime giren birçok korku ya da gerilim filmini anımsatacak detaylarla karşılaşmanız olası. Özellikle Skeleton karakteriyle Freddy Krueger göndermesi, Klu Klux Klan üyelerinin ortalıkta gezinmesi, deri giysili Naziler, ilk dikkat çekenler. Bir dönem dünyada saf ırk olduğunu iddia eden grupların hepsinin bu deneye gönüllü olarak katılmalarının ve “arınırken” eğlenmelerinin gösterilmesi; muhafazakâr bakışın ve ırkçılığın tekrar hortlayabilme güdüsüyle yalnızca hedef verilmesini bekleyerek karanlıkta saklandığını da gerçekçi ve yalın bir dille aktarıyor. Bir ülkede nüfus patlaması yaşandığında ya da yaşam güçlüğünün artması durumunda, devletin yardım elini ilk çekeceği insanlar azınlıklar ve çok da haz etmediği bireylerdir. The First Purge bunu siyahiler ve Meksikalılar üzerinden yoğun olarak veriyor. Aslında The First Purge’u siyahilerin hayatta kalma savaşı olarak da görmek mümkün. Başlangıçta deneye dahil olmak istemeseler dahi, kendilerini korumak ya da hayatta kalmak adına kendilerini “arınırken” buluyorlar. Özellikle ilaç şirketlerinin tercih ettiği parayla denek olma, bu filmde adada kalınmasının sağlanması üzerinden veriliyor zira adadan kaçmayıp kalan kişilere belli bir ücret ödenmesiyle adadan göç olması devlet tarafından engelleniyor. Devletin istediğini eninde sonunda, öyle ya da böyle alacağının altını çizerken tüm devletlerin yapılarına da ciddi dokundurmalar yapılıyor.

Lex Scott Davis, Joivan Wade - The First Purge (2018)

Oyuncuların performansları başarılı olduğu kadar çekimler de etkileyici. Bol kan ve şiddet film boyunca izleyicinin yakasına yapışıp kalıyor. İlk arınma deneyi olması artıları da beraberinde getiriyor. Özellikle deneklerin kullandıkları lensler oldukça yaratıcı.

Sonuç olarak The First Purge oldukça şiddet içeren sahneleri ve yaratıcı eklemeleriyle Eylül ayında başlayacak The Purge dizisi için bir hazırlanma niteliğinde… Gösterimdeyken kaçırmamanız şiddetle tavsiye edilir.

The First Purge (2018)

 

KÜNYE / IMDB: 5,1

Yönetmen: Gerard McMurray

Senaryo: James DeMonaco

Oyuncular: Y’Lan Noel (Dmitri), Lex Scott Davis (Nya), Joivan Wade (Isaiah), Melonie Diaz (Juani), Luna Lauren Velez (Luisa), Rotimi Paul (Skeletor), Patch Darragh (Arlo Sabian), Marisa Tomei (Dr. Updale)

Müzik: Kevin Lax

Görüntü Yönetmeni: Anastas N. Michos

Kurgu: Jim Page

Ülke: ABD

The First Purge (2018) Fragman

Benzer Yazılar