Anasayfa 2000'ler Karantina XII (2018) – Film Eleştirisi
Karantina XII (2018)

Karantina XII (2018) – Film Eleştirisi

Gizem Şimşek Kaya

Karantina XII (2018)Carat Film yapımcılığında çekilen Karantina XII filminin yönetmen koltuğunda geçen yıl 11 isimli psikolojik-gerilim filminden hatırladığımız Can Varol bulunuyor. Filmin senaryosunu yapımcılığı da üstlenen Murat Barutçu yazarken, görüntü yönetmenliğinde ise Hüseyin Çamtepe bulunuyor. Filmin oyuncu kadrosunda ise Berna Üçkaleler, Umut Demirdelen, Şevket Süha Tezel, Anıl Can Yılar, Cansu Şahin, Barış Efe ve Buse Sevindik yer alıyor.

Filmin konusunu bir araştırma için gittikleri adada doğaüstü olaylara maruz kalan gençlerin hikâyesi oluşturuyor. Beş üniversiteli genç ödevleri için profesörleri tarafından geçmişi ile kirli Karantina Adası’na gönderilirler ve ada da iki gece kalarak paranormal olayları araştırıp ödevlerini tamamlayacaklardır. Fakat aralarından Mina’nın sevgilisi kaybolunca ertesi sabah onu bulmak için adadaki terk edilmiş hastaneye girmek zorunda kalırlar ve sonrasında beklenmedik birçok olay gençlerin başına gelecektir. Yaşanan garip olaylar araştırma için gittikleri bu adada daha önce de başka insanların başına gelmiştir.

 Anıl Can Yılar, Berna Üçkaleler, Barış Efe, Cansu Şahin, Buse Sevindik - Karantina XII (2018)

Filmin çekimleri ve çekim kalitesi yeterli. Oyuncuların performansları oldukça gerçekçi ve başarılı. Ancak kaybolan genci arama sahnelerinin gereksiz uzatılması filmin ritmini fazlasıyla düşürüyor. House On Haunted Hill (1999), Rec (2007) gibi birçok yabancı korku filminden uyarlama sahneler karşımıza çıkıyor.

Karantina XII (2018)

Filmde bahsi geçen Karantina Adası, İzmir Urla’da bulaşıcı hastalığı olan kişilerin tedavi edilmesi amacıyla 1865 yılında 350 dönümlük ada üzerine kurulmuştu. Karantina Adası’nda 16 tarihi yapı ve 5 bin metrekarelik tarihi eser bulunuyor. Yeni hastanenin yapılmasıyla 2014 yılında boşaltılan hastanenin bulunduğu bölgede yakın zamanda restorasyon çalışmaları başlatılacak. Karantina XII’nin jeneriğinde yer alan siyah-beyaz filmdeki yolcuların adaya taşınması görüntüleri dışında filmin içerisinde neredeyse eskiye dair hiçbir materyal yer almıyor. Filmin konusunu oluşturması itibariyle Karantina Adası’na dair çok daha fazla görüntünün yer alması beklenirken, filmde yalnızca yakın dönem boşaltılan hastanenin kapalı mekân çekimlerinin yer alması bir hayli üzücü. Bu projede doğru mekân seçimleriyle çok daha başarılı bir iş çıkarılabilecekken bu şans elden kaçırılmış. Zira oyuncuların performanslarının başarılı ve gerçekçi olmasına rağmen, monoton ve sıkıcı arama sahneleri dizisinden oluşan bir film ortaya çıkmış.

Sonuç olarak Karantina XII, yabancı korku filmlerinden yola çıkarak farklı hamleler yapmaya çalışsa da elindeki mevcut olanakları başarılı kullanamadığı için sınıfta kalan bir yapım. Yine de hayaletli hastane filmlerine Şeytan ve Satanizm sosu severseniz tavsiye edilebilir.

Karantina XII (2018)

 

KÜNYE / 5,8

Yönetmen: Can Varol

Yapımcı ve Senarist: Murat Barutçu

Oyuncular: Berna Üçkaleler (Mina), Umut Demirdelen (Profesör), Şevket Süha Tezel (Şeytan), Anıl Can Yılar, Cansu Şahin (Selin), Barış Efe (Batu), Buse Sevindik (Berna)

Görüntü Yönetmeni: Hüseyin Çamtepe

Kurgu: Ali Cumhur Demir

Ülke: Türkiye

Benzer Yazılar