Anasayfa 2000'ler Ghost Stories (2017) – Film Eleştirisi
Martin Freeman - Ghost Stories (2017)

Ghost Stories (2017) – Film Eleştirisi

Müge İbrikçi Baran

Ghost Stories (2017)Jeremy Dyson ve Andy Nyman’ın yönetmenliğini yaptığı Ghost Stories (Hayalet Hikayeleri, 2017), antoloji korku türü içinde ele alabileceğimiz bir İngiliz filmi. Ghost Stories’in yönetmenlerinden biri olan Andy Nyman’ın yanı sıra Martin Freeman, Alex Lawther ve Paul Whitehouse gibi oyuncular yapımda yer alıyor.

Filmin konusuna kısaca değinirsek; psişik olaylardaki dalavereleri ortaya çıkarmak üzerine bir tv programı hazırlayan Profesör Philip Goodman’a merakını cezbedecek bir görev verilir. Bir türlü açıklanamayan 3 doğaüstü olayı araştırması ve bu vakaları yalanlaması gerekmektedir. Kendinden emin bir şekilde olayları incelemeye başlayan Goodman, araştırmasının hayat felsefesiyle çelişen bir gidişata doğru sürüklenmesi ile psikolojisi bozulur.

Ghost Stories, antolojik bir korku filmi olarak başlayarak finale doğru sürrealizme yönelen ve finaliyle oluşturduğu bütün hikayeyi yıkarak maalesef klişeye dönüşüyor. 90’ların sonundan itibaren korku ve gerilim türünde o dönem bayıla bayıla izlediğimiz ve bizi şaşırtmayı başaran birkaç final tipi vardır. Hatta izlemeyen birine sonunu söylediğinizde filmin tadı kaçar. Ama artık bu tarz finaller o kadar klasikleşti ki şaşırtmıyor ve klişe hissi uyandırarak “Yine mi?” dedirttiriyor.

Alex Lawther - Ghost Stories (2017)

Filmin diğer bir sıkıntısına gelirsek; üç hikayenin de etkileyici olmayı başaramaması. Antolojik korku filmlerinde çoğunlukla şöyle bir durumla karşılaşırız. “İlk hikaye ile üçüncüyü beğendim, ikinci çok kötüydü.” gibi film, bütün olarak değil de parça parça değerlendirilir. Ghost Stories’e baktığımızda üç hikayenin de sağlam iş çıkardığını söylemek pek de mümkün değil. Özellikle bir hikayenin yarım bırakılıp en ürkütücü yerinde öteki hikayeye geçilmesi ve kolaya kaçılan finaliyle de tam anlamıyla nihayete erdilememiş doğaüstü olaylar ne yazık ki elimizde patlıyor.

Paul Whitehouse - Ghost Stories (2017)

Aksak senaryosu ve klişeye yenik düşmüş sonuyla beklentileri boşa çıkaran Ghost Stories yerine açıkçası aynı türde 72 yıl öncesine ait Dead of Night (1945) filmini tercih ederim.

Ghost Stories (2017)

 

KÜNYE /  IMDB: 6,4

Yönetmen ve Senarist: Jeremy Dyson ve Andy Nyman

Oyuncular: Andy Nyman (Profesör Philip Goodman), Martin Freeman (Mike Priddle), Paul Whitehouse (Tony Matthews), Alex Lawther (Simon Rifkind), Paul Warren (Woolly), Leonard Byrne (Charles Cameron)

Müzik: Haim Frank Ilfman

Görüntü Yönetmeni: Ole Bratt Birkeland

Kurgu: Billy Sneddon

Ülke: İngiltere

Ghost Stories (2017) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın