Anasayfa 2000'ler Sessiz Ol (2018) – Film Eleştirisi
Şengül Kaya - Sessiz Ol (2018)

Sessiz Ol (2018) – Film Eleştirisi

Gizem Şimşek Kaya

Filmeks yapımcılığında çekilen Sessiz Ol’un yönetmenliğini Saklambaç: Ölüm Oyunu (2017) ile Sinsiran: Yasak Aşk (2017) filmlerinin de yönetmenliğini yapmış olan Samet Çakırtaş üstlenmiş. Filmin senaryosu Serkan Ertem; müzikleri ise Sinsiran: Yasak Aşk (2017), Kuyu (2017), Cin Kuyusu (2018), Kabus (2018), Mezarlık (2018) filmlerinin de müziklerini yapan Gürkan Çakıcı’ya ait. Filmin başrollerinde Akın Ayvaz, Şengül Kaya, Cansel Aydos ve Hakan Tolga Polat bulunuyor.

Filmin konusunu terk edilmiş zannettikleri bir eve girip oradan çıkamayan iki sevgilinin mücadelesi oluşturuyor. Murat ve Aslı bir gece vakti hiç bilmedikleri bir evin odasında elleri bağlı bir şekilde uyanırlar. Nasıl geldiklerini bilmedikleri bu odayı baygın bir genç ve küçük bir çocukla paylaştıklarını görürler. Odadan ve evden kurtulma çabalarında evin sahibi olan Suzan’ın birçok kötü sürprizi ile karşılaşırlar.

Cansel Aydos - Sessiz Ol (2018)

Filmin mekân tasarımı ve çekimleri oldukça başarılı. Farklı çekim teknikleri deneyerek izleyiciler açısından seyri keyifli bir gerilim ortaya çıkmış. Makyajlar da Sessiz Ol için gayet yerinde ve yeterli.

Oyuncuların performansları inandırıcı ve seyirciyi gerilimin içine çekmeye yeterli. Özellikle Akın Ayvaz filmi başından sonuna dek iyi bir performansla götürüyor. Şengül Kaya psikopat Suzan karakterine yer yer performansı düşse de yeterli derecede hayat veriyor ve akılda kalıcı bir karakter ortaya koyuyor.

Akın Ayvaz - Sessiz Ol (2018)

Filmin en büyük handikabı, süresinin kısa olmasına rağmen bazı sahnelerin gereğinden uzun tutulması. Bu durum da doğal olarak izleyicinin aklında “Kısa film olsa çok daha etkili olabilirdi” düşüncesini yaratıyor. Uzatılmış sahnelerle uzun metraja evrilen bu yapım, kısa film olsaydı şüphesiz etkisi çok daha iyi olurdu. Yurtdışında örnekleri sıklıkla karşımıza çıkan ancak Türk sinemasında nadir görülen amaçsız şiddet filmlerinden biri olarak kayda giriyor. Yurtdışından Don’t Breathe (2016) gibi girilmemesi gereken bir mekâna izinsiz girilmesinin sonuçlarını işlerken, yerli filmlerden Hrt2b: Dönüşüm (2012) ve Naciye (2015) gibi evde sıkışıp kalma temalı gerilim filmlerinin izinden gidiyor.

Sonuç olarak Sessiz Ol; farklı çekim açıları ve farklı bir konu deneyerek, Türk sinemasında örnekleri az olan gerilim türüne katkı yapan filmlerden biri.

Sessiz Ol (2018)

 

KÜNYE

Yönetmen: Samet Çakırtaş

Senaryo: Serkan Ertem

Oyuncular: Akın Ayvaz (Murat), Şengül Kaya (Suzan), Cansel Aydos (Aslı), Hakan Tolga Polat (Polis), Umut Öğmen( Mustafa), Özgür Esat Şentürk (Topal)

Müzik: Gürkan Çakıcı

Görüntü Yönetmeni: İzzet Bayır

Makyaj: Tuna Mermerci

Ülke: Türkiye

Benzer Yazılar