Anasayfa 1960'lar Ocean’s Serisi (1960 / 2001 / 2004 / 2007 / 2018)
Ocean's Serisi

Ocean’s Serisi (1960 / 2001 / 2004 / 2007 / 2018)

Müge İbrikçi Baran

Bu hafta vizyona giren Ocean’s Eight vesilesiyle hem orijinal filmden hem de seriden bahsederek bir hatırlatma yapmak istedim. Filmler birbirleriyle biraz bağlantılı olduğundan az da olsa spoilera (son film hariç) maruz kalabilirsiniz. Eğlenceli soygun serisini ve ihtişamlı oyuncu kadrosunu kronolojik olarak anımsamak isteyenler için biraz uzunca olan bu yazıya göz gezdirebilirsiniz.

Ocean’s Eleven (Ocean’s 11, 1960)

Ocean's Eleven (Ocean's 11, 1960)

Dönemin yıldızlarından oluşan oyuncu kadrosuyla dikkat çeken soygun filmi Ocean’s Eleven (1960) filminin yönetmenliğini Lewis Milestone üstlendi. Soygundan çok diyaloğa ağırlık veren film, biraz da oyuncuların karizmasına bel bağlayan eğlenceli bir Hollywood mahsulü. Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis Jr. gibi müzikal tarafı ön plana çıkan oyuncular yer aldığından film, arada karakterlere şarkı söyletmekten geri kalmaz.

II. Dünya Savaşı sırasında 82. Paraşüt Alayı’nda beraber savaşan 11 arkadaş, bir soygun planlar. Las Vegas’daki 5 kumarhaneyi aynı anda soyacakları büyük bir vurgun yapacaklardır. İş ne kadar zor görünse de herkes kendi alanında uzman olduğundan planın kusursuzca işlememesi için hiçbir sebep yoktur. Kimi maddi durumundan dolayı, kimi ise heyecan olsun diye soygun ekibine katılır.

Ekip savaş yıllarında tanıştığından ve halen o deneyimlediklerini üzerlerinden atamadıkları için bolca askerlik üzerine diyalog barındırıyor. Ayrıca kadın-erkek ilişkileri üzerine karakter çatışmaları, filmin içeriğini dolduran diğer bir ayrıntı olarak yer alıyor. Soygun planı ve soygun anı ise işlediği türe nazaran kendine az yer buluyor.  1960 yapımı Ocean’s Eleven, oyuncu kadrosu için izlenebilir ve klasik filmlerden hoşlananlara cazip gelebilir.

Ocean's Eleven (Ocean's 11, 1960)

KÜNYE / IMDB: 6,6

Yönetmen: Lewis Milestone

Senaryo: Harry Brown ve Charles Lederer / George Clayton Johnson ve Jack Golden Russell (hikayesinden uyarlandı)

Oyuncular: Frank Sinatra (Danny Ocean), Dean Martin (Sam Harmon), Sammy Davis Jr. (Josh Howard), Peter Lawford     (Jimmy Foster), Angie Dickinson (Beatrice Ocean), Richard Conte (Anthony Bergdorf), Cesar Romero (Duke Santos), Joey Bishop (Mushy O’Connors), Akim Tamiroff (Spyros Acebos), Buddy Lester (Vince Massler), Henry Silva (Roger Corneal), Norman Fell (Peter Rheimer), Clem Harvey (Louis Jackson)

Müzik: Nelson Riddle

Görüntü Yönetmeni: William H. Daniels

Kurgu: Philip W. Anderson

Ülke: ABD

Ocean’s Eleven (Ocean’s 11, 2001)

Ocean's Eleven -Ocean's 11, (2001)

Orijinal filmin karizmasına kapılan Steven Soderbergh, üç filmlik bir serinin yönetmenliğine imza attı. 2001’deki ilk film de aynı 1960 yapımında olduğu gibi dönemin yıldız veya parlamaya müsait oyuncularına yer verdi. George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon, Andy Garcia, Julia Roberts, Casey Affleck gibi isimlerin oynadığı film, orijinal yapımın açıklarını kapatarak daha heyecanlı ve eğlenceli bir yapım olmayı başarmıştı.

Hapisten yeni çıkan Danny Ocean, hiç vakit kaybetmeden büyük bir soygun gerçekleştirmek ister. Eski dostu Rusty Ryan ile birlikte kendi alanında uzman bir ekip toplayarak Las Vegas’taki 3 kumarhaneyi birden soymayı planlamaktadır. İşleri hiç de kolay değildir ve hazırladıkları plan gibi kusursuz hareket etmeleri gerekmektedir.

Orijinal filmle karşılaştırdığımızda 2001 versiyonu savaş üzerine diyaloglardan arındırılmış, kadın-erkek ilişkileri konusu ise tek karaktere indirilmiş. Bu kısımda 1960 yapımına değinmek lazım. Savaşın üzerinden yıllara geçmiş olmasına rağmen kadın ile erkek arasındaki güvensizlik halen devam etmektedir. Danny Ocean’ın ne karısıyla ne de sevgilisiyle ilişkileri iyi gitmemektedir. Anthony Bergdorf hapse girip çıktığı için karısının güvenini kaybetmiştir. Jimmy Foster, annesinin sürekli evlenmesinden artık sıkılmıştır. Vince Massler ise karısının artık gece kulübünde çalışmasına dayanamamaktadır.

Soderbergh’in uyarlamasında ise sadece Danny Ocean ile eski karısı Tess’in bozulan ilişkisine değinilir. Yapım soygun filmi olmasına rağmen aslında bir nevi prensesi kurtarma operasyonunu işler. Tess, Ocean’nın sorumsuzluklarından sıkılmıştır ve ilişkinin yürüyebilmesi için romantizm artık işe yaramamaktadır. Denize düşen yılana sarılır misali kumarhane sahibi Terry Benedict ile beraber olmaya başlar. Tess’in hırsız olduğu için eşi Ocean’dan vazgeçip yasal yollardan suç işleyen (bir nevi modern dünyanın gangsteri) ama eski kocasının zıttı bir karaktere sahip Benedict ile ilişki yaşaması ise gayet ironiktir.

Son olarak Ocean’s Eleven’ın asıl mevzusu olan soyguna değinirsek; orijinal filme nazaran daha karmaşık, hareketli ve eğlenceli bir yapısı var. Bolca twistin yer alması suç türünün terminolojisine gayet uygun olduğundan izlenirliğini daha keyifli hale getiriyor. Dakikliğin önemli olduğu bir soygun planı da haliyle heyecan dozajını arttırıyor ve keyifli bir film karşımıza çıkarıyor.

Andy Garcia, George Clooney, Julia Roberts - Ocean's Eleven (2001)

KÜNYE / IMDB: 7,8

Yönetmen: Steven Soderbergh

Senaryo: Ted Griffin (yeni versiyon) / Harry Brown ve Charles Lederer / George Clayton Johnson ve Jack Golden Russell (hikayesinden uyarlandı)

Oyuncular: George Clooney (Danny Ocean), Brad Pitt (Rusty Ryan), Julia Roberts (Tess Ocean), Andy Garcia (Terry Benedict), Matt Damon (Linus Caldwell), Carl Reiner (Saul Bloom), Elliott Gould (Reuben Tishkoff), Bernie Mac (Frank Catton), Don Cheadle (Basher Tarr), Casey Affleck (Virgil Malloy), Scott Caan (Turk Malloy), Eddie Jemison (Livingston Dell), Shaobo Qin (Yen)

Müzik: David Holmes

Görüntü Yönetmeni: Steven Soderbergh

Kurgu: Stephen Mirrione

Ülke: ABD

Ocean’s Twelve (Ocean’s 12, 2004)

Ocean's Twelve - Ocean's 12 (2004)

Ocean’s Eleven tutunca 3 yıl sonra devamı çekildi ve filmin ana kadrosu korunurken yıldız 2 isim Catherine Zeta-Jones ve Vincent Cassel da oyuncuların arasına dahil oldu. İlk filmde biraz eğlencesine biraz da kadın mevzusu yüzünden soyguna kalkışan ekip, bu sefer mecburiyetten maceraya atılmak zorunda kalıyor. Başarılı geçen soygunun ardından hayatlarını yoluna sokan hırsızların geçmiş peşlerini bırakmaz. İlk filmdeki Benedict’in kumarhanesine yaptıkları başarılı soygun girişimi yanlarına kâr kalmaz. Benedict soyguncuların izini bulur ve parasını faiziyle geri ister. Böylece ekibin yeniden toplanıp kısa sürede tekrardan büyük bir vurgun gerçekleşmesi gerekmektedir. Fakat işin içine rekabetten hoşlanmayan ünlü hırsız François Toulour dâhil olunca, muhteşem ekibin planları alt üst olur.

Ocean’s Twelve, ilk filmdeki formülü genel olarak tekrardan uyguluyor. Ama bu sefer senaryosunu biraz daha karmaşıklaştırarak işin biraz suyunu çıkardığını söyleyebiliriz. İlk filmde ön plana çıkan Ocean karakterinin yerini Rusty Ryan alırken, Tess’e alternatif olarak Dedektif Isabel Lahiri sunuluyor. Yine saniye saniye planlanmış bir soygun karşımıza çıkıyor. Ek olarak François Toulour ile beraber “kim daha iyi hırsız?” sorusu üzerinden bir çatışma ve rekabet ortamı yaratılırken enselerinde polisin yanı sıra Benedict’in de nefesini hissetmeleri filmin heyecan dozajını arttırıyor. Ama bütün bunlar karakterlerin karikatürize olmasına ve filmin gereğinden fazla absürtleşmesine yol açıyor.

Ocean’s Twelve, karmaşık yapısının kurbanı olan, oyuncu kadrosu hatırına veya seriyi merak edenlerin izleyebileceği bir soygun filmi olarak ortalama bir seyirlik vaat ediyor.

Ocean's Twelve - Ocean's 12 (2004)

KÜNYE / IMDB: 6,5

Yönetmen: Steven Soderbergh

Senaryo: George Nolfi / George Clayton Johnson ve Jack Golden Russell (karakterler)

Oyuncular: George Clooney (Danny Ocean), Brad Pitt (Rusty Ryan), Julia Roberts (Tess Ocean), Andy Garcia (Terry Benedict), Matt Damon (Linus Caldwell), Catherine Zeta-Jones (Isabel Lahiri), Vincent Cassel (François Toulour), Carl Reiner (Saul Bloom), Elliott Gould (Reuben Tishkoff), Bernie Mac (Frank Catton), Don Cheadle (Basher Tarr), Casey Affleck (Virgil Malloy), Scott Caan (Turk Malloy), Eddie Jemison (Livingston Dell), Shaobo Qin (Yen), Eddie Izzard (Roman Nagel), Bruce Willis

Müzik: David Holmes

Görüntü Yönetmeni: Steven Soderbergh

Kurgu: Stephen Mirrione

Ülke: ABD

Ocean’s Thirteen (Ocean’s 13, 2007)

Ocean's Thirteen (Ocean's 13, 2007)

Diğer iki filmde de olduğu gibi Steven Soderbergh’in yönetmenliğini yaptığı Ocean’s Thirteen, bu sefer kadrosuna Al Pacino’yu katıyor. Yeni filmde, ekip üyesi Reuben Tishkoff’un eski ortağı Willy Bank tarafından ihanete uğramasının intikamını almak için bir soygun planı yaparlar. Willy Bank’in yeni kumarhanesinin açılışını sabote etmeye çalışan ekip, planı eski düşman Benedict’in sponsorluğunda gerçekleştirecekleri için sıkı korunan elmasları çalma görevi de onları beklemektedir.

Serinin üçüncü filminde kadın mevzusu yerini dostluk kavramına bırakıyor. Önceki filmlerdeki gibi Julia Roberts ve Catherine Zeta-Jones benzeri bir kadın karakterle karşılaşmıyoruz. Eski dosta vefa borcunu ödemek için kurulan intikam planı çerçevesinde gerçekleşen bir soygun planına odaklanan film, ekibin duygusal tarafını ortaya çıkarıyor. Ocean’s Twelve’in düştüğü karmaşıklık hatasına düşmüyor ama ilk filmin tadını da vermiyor.

Ocean's Thirteen (Ocean's 13, 2007)

KÜNYE / IMDB: 6,9

Yönetmen: Steven Soderbergh

Senaryo: Brian Koppelman ve David Levien / George Clayton Johnson ve Jack Golden Russell (karakterler)

Oyuncular: George Clooney (Danny Ocean), Brad Pitt (Rusty Ryan, Matt Damon (Linus Caldwell), Al Pacino (Willy Bank), Ellen Barkin       (Abigail Sponder)Carl Reiner (Saul Bloom), Elliott Gould (Reuben Tishkoff), Bernie Mac (Frank Catton), Don Cheadle (Basher Tarr), Casey Affleck (Virgil Malloy), Scott Caan (Turk Malloy), Andy Garcia (Terry Benedict), Eddie Jemison (Livingston Dell), Shaobo Qin (Yen), Vincent Cassel (François Toulour), Eddie Izzard (Roman Nagel), Julian Sands (Greco Montgomery)

Müzik: David Holmes

Görüntü Yönetmeni: Steven Soderbergh

Kurgu: Stephen Mirrione

Ülke: ABD

Ocean’s Eight (Ocean’s 8, 2018)

Ocean's Eight - Ocean's 8 (2018)

Serinin son filminin üzerinden 11 yıl geçmişken tamamen farklı bir kadroyla yeni bir Ocean filmi vizyona girdi. İlk üç filmin yönetmenliğini yapan Steven Soderbergh’in yerini Gary Ross aldı. Hollywood’un yeni keşfi “aynı filmi bir de kadınlarla çekelim” fikrinin son ürünü olan Ocean’s Eight, genel olarak serinin formülünü kullanıyor. Karizmatik ve becerikli adamların yerini karizmatik ve becerikli kadınlar alıyor. Seriyle karşılaştırdığımızda 2001 yapımı Ocean’s Eleven ile yakın bir üsluba sahip olduğunu söyleyebiliriz. Filmin yıldızları arasında ise Sandra Bullock, Cate Blanchett, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter ve Rihanna gibi isimler dikkat çekiyor.

Yeniden çevrim izlenimi veren Ocean’s Eight aslında bir devam filmi olarak karşımıza çıkıyor. Eğer gişede başarı yakalarsa seri belki de kadınlar üzerinden devam edebilir. Ama önceki filmlere de gönderme yaparak erkekli versiyon için açık kapı bırakmayı da ihmal etmiyor. 2001 yapımında olduğu gibi benzer bir açılış sahnesine sahip olan film de; Danny Ocean’ın kardeşi Debbie, hapisten yeni çıkmıştır. Hapiste düşünecek bolca fırsat bulan Debbie, içerdeyken bir soygun planı yapar. İlk önce eski dostu Lou’yu ikna eder sonra da ekibi toplamak için harekete geçer. Milyonlarca dolarlık bir kolyeyi çalma peşinde olan ekip, bakalım Debbie’nin ağabeyini hırsızlıkta geçme hayalini gerçekleştirebilecek midir?

Ocean’s Eight filminin ana kadrosu kadınlardan oluşmasına rağmen feminist bir yönelim olmadığı gibi karakterleri sırf kadın oldukları için çiğleştirme hatasına da düşmüyor. Serinin diğer filmleriyle karşılaştırdığımızda biraz ciddi bir hava hâkim ve açıkçası kadınlar, erkekler kadar eğlenceli yansıtılamamış. Yaz sıcağında keyifli bir yapım olarak değerlendirebileceğiniz ortalama bir soygun filmi tadı veriyor. Oyuncu kadrosu ve serinin hatırına izlenebilir.

Ocean's Eight (Ocean's 8, 2018)

KÜNYE / IMDB: 6,3

Yönetmen: Gary Ross

Senaryo Gary Ross ve Olivia Milch / George Clayton Johnson ve Jack Golden Russell (karakterler)

Oyuncular: Sandra Bullock (Debbie Ocean), Cate Blanchett (Lou), Anne Hathaway (Daphne Kluger), Helena Bonham Carter (Rose Weil), Rihanna (Nine Ball), Mindy Kaling (Amita), Awkwafina (Constance), Sarah Paulson (Tammy), Richard Armitage (Claude Becker), Elliott Gould (Reuben Tishkoff), Dakota Fanning (Penelope Stern), James Corden (John Frazier)

Müzik: Daniel Pemberton

Görüntü Yönetmeni: Eigil Bryld

Kurgu: Juliette Welfling

Ülke: ABD

Benzer Yazılar

Yorum Yazın