Anasayfa 2000'ler2018 Mezarlık (2018) – Film Eleştirisi
Mezarlık (2018)

Mezarlık (2018) – Film Eleştirisi

Gizem Şimşek Kaya

Mezarlık (2018)Derin Film ve BYFY Productions yapımcılığında çekilen Mezarlık filminin yönetmen koltuğunda Fuat Yılmaz bulunuyor. 2015 yapımı Ezan ve 2017 yapımı 666 Cin Musallatı filmleriyle korku türünde yapımlarıyla adını duyuran yönetmen, üçüncü filminde gerilime yöneliyor.

Filmin konusunu ailesinin ölümü nedeniyle intikam peşine düşen Azap’ın hikâyesi oluşturuyor. Azap hayatını mezar işleri yaparak kazanan yarı zihinsel engelli bir köy mezarcısıdır. Karısı hamiledir ve doğum sancısı başlar. Zihinsel engelli kızı ebeyi çağırmaya gittiğinde çıkan yangında karısını ve doğmamış çocuğunu kaybeden Azap, yarı zihinsel engelli olan kızının ebeyi bulmaya gittiğinde başına gelenleri ise köyün delisi olan Sami’den öğrenir. Azap o günden sonra köye gelen ve kızına tecavüz eden definecilerden ailesinin intikamını tek tek almaya başlar.

Türk korku filmlerinden tanıdığımız isimler de Mezarlık’ta karşımıza çıkıyor. Dabbe (2005), Dabbe: Zehr-i Cin (2014), Dabbe 6 (2015)’den tanıdığımız Murat Seviş; Hannas: Karanlıkta Saklanan (2015), Baskın: Karabasan (2016), Geri Döndü (2017) filmlerinden aşina olduğumuz Seyithan Özdemir, 666 Cin Musallatı filminden Tarık Dursun gibi isimlerin yer aldığı Mezarlık, kadına karşı şiddet, özellikle de zihinsel engelli kadınlara şiddete karşı bir manifesto ile yola çıkmış ve mesajını da bu düsturla yola çıkan birçok yerli korku filmine nazaran başarılı bir biçimde seyirciye iletiyor.

Filmin bazı sahneleri gereğinden fazla uzatılmış hissettirse de oyunculuklar inandırıcı. İçki ve uyuşturucu etkisindeki defineci grubu kafalarının dumanlı olduğunu seyirciye yeterince yansıtabiliyor. Magazin haberlerinde isminden sıklıkla bahsedilen Nihal Candan, zihinsel engelli kız rolünün altından başarıyla kalkmış. Filmin bazı sahnelerinde netlik ayarında, bazı sahnelerde ses ile görüntü senkronizasyonunda sorunlar olsa da film kendini izlettiriyor. Filmdeki makyajlar sırıtmıyor, slasher abartısız ve yerinde kullanılmış. Tecavüz sahnesi ise dozu kaçırılmaksızın dikkatli bir biçimde filme yerleştirilmiş, böylelikle de mesaj diğer yerli yapımlardaki gibi güme gitmemiş.

Seyithan Özdemir, Nihal Candan, Murat Seviş - Mezarlık (2018)

Geçtiğimiz ay vizyona giren Sandık filminin ardından Mezarlık da ‘slasher’ türüne göz kırpan sahneleriyle önümüzdeki dönemde yerli yapımlarda slasher etkisinin daha çok görüleceğinin sinyallerini veriyor. Sonuç olarak Mezarlık, ‘Kadına şiddete hayır’ mesajıyla ve gösterimdeki diğer yerli gerilim filmlerinden ayrılan temasıyla şansı hak ediyor.

Murat Seviş - Mezarlık (2018)

 

 

KÜNYE / IMDB: 4,4

Yönetmen ve Senarist: Fuat Yılmaz

Oyuncular: Nihal Candan, Seyithan Özdemir (Mezarcı Azap), Hakan Eksen, Murat Seviş, Gökhan Eksen, Barış Çon, Tahsin Dursun, Said Gülüm, Ömer Günal, Elif Yaz

Müzik: Gürkan Çakıcı

Görüntü Yönetmeni: Mustafa Algün

Ülke: Türkiye

Benzer Yazılar