Anasayfa 2000'ler2018 Kâfir: Cuhenna Cin Kabilesi (2018) – Film Eleştirisi
Kafir Cuhenna Cin Kabilesi (2018)

Kâfir: Cuhenna Cin Kabilesi (2018) – Film Eleştirisi

Gizem Şimşek Kaya

Kafir Cuhenna Cin Kabilesi (2018)Igamedya yapımcılığında çekilen Kâfir: Cuhenna Cin Kabilesi filminin yönetmen koltuğunda 2016 yılında gösterime giren Lanetli Anahtar: Cinlerin Gazabı filminin de yönetmenliğini yapmış olan Hasan Gökalp bulunuyor.  Diğer filmde olduğu gibi bu filmin de senaryosu kendisine ait.

Film, kardeşi Ayşe ile beraber yaşayan Yasemin ve nişanlısı Ufuk’un etrafında gelişen olayları anlatıyor. Yasemin’in doğum günü partisi sonrası yaşadığı paranormal olaylar ve aynı gece Ayşe’nin gördüğü kâbus, iyi giden hayatlarını bir anda alt üst eder. Ayşe’nin bir gece kâbusu sırasında başını çarparak ölmesi sonrasında Yasemin’in kâbusları daha da artar ve Yasemin ile Ufuk kendilerini içinden çıkılmaz delirtici bir sürecin içinde bulurlar.

Kâfir: Cuhenna Cin Kabilesi filmi, yönetmenin ilk filminden bu yana pek de yol kat etmediğini gözler önüne seriyor. Filmin ilk sahnelerinde yer alan, kendi kendine hareket ederek masadan uçan kül tablası sahnesinde, kül tablasıyla birlikte fırlayan sigarayı öylece bırakıp odasına yönelerek uyumayı tercih eden ana karakterlerden, İslam dışındaki ilahi dinlere (Hıristiyanlık ve Musevilik) mensup kişilerin kâfir olarak nitelendirilmesine değin tüm hatalar aynen tekrarlanmış ve ilk filmde değinilen papaz büyüsüne bu kez Kabala da eklenmiş. Bu bağlamda daha önceki filmine yönelik eleştirimi aynen tekrarlama zorunluluğu hissediyorum; “Bir dini yüceltmek adına başka bir dini yerden yere vurmak yapılabilecek en büyük yanlışlardan biri; zira İslam dininde imanın şartlarından birinin ‘tüm peygamberlere ve kitaplara iman’ olduğu akıldan çıkarılmamalı ve özellikle sanat konusunda din temelli bu tarz negatif ayrımcılıktan uzak durulmalı.”Değinilmesi gereken başka bir husus ise filmde Kur’an-ı Kerim kullanılarak büyü yapılamayacağına dair din alimi tarafından söylenen repliktir ki; Havas ilmi bu bağlamda yönetmen tarafından yok sayılmaktadır.

Kafir Cuhenna Cin Kabilesi (2018)

Film kısa metraj olması gerekirken çekiştirilerek uzun metraja evrilmiş gibi duruyor. Zira gereksiz olarak aynı sahnelerin farklı versiyonlarıyla seyirciyi baş başa bırakıyor. Yönetmenin ikinci projesi olan bu filmin repliklerinde ve senaryosunda da ilkindeki gibi birçok mantık hatası bulunuyor. Mantık hatalarının yanı sıra, anlatımdaki kopukluklar filmin seyir keyfini düşürüyor. Filmin makyajları ilk filme nazaran daha iyi ancak özel efektler yerinde sayıyor. Filmde yer alan sesler maalesef başarısız. Özellikle diyaloglar sırasında senkronizasyonda ara ara sorunlar bulunuyor. Oyunculuklar konusunda yan rollerdeki karakterleri canlandıran oyuncuların performanslarının, başrollere göre daha başarılı olduğu ancak bunun da filmin genelini kurtaramadığı söylenebilir.

Kafir Cuhenna Cin Kabilesi (2018)

Işık, ses ve kamera benzeri ekipmanlar konusunda sadece korku türü özelinde değil genel olarak Türk Sineması’nda imkânsızlıkların olduğunu biliyoruz. Fakat bilhassa sonu itibarıyla Türk korku sinemasının kilometre taşı olan bazı filmleri andıran Kâfir: Cuhenna Cin Kabilesi bize daha fazla ihtiyacımız olan başka bir noktayı fısıldıyor: Yaratıcı hikâyeler.

Sonuç olarak Kâfir: Cuhenna Cin Kabilesi filmi, negatif ayrımcılığı körükleyen yapısı ve başarısız senaryosuyla sınıfta kalmaktan kurtulamıyor.

Kafir Cuhenna Cin Kabilesi (2018)KÜNYE / IMDB: 5,4

Yönetmen ve Senarist: Hasan Gökalp

Oyuncular: Selim Aygün, Gamze Kırlı, Beyza Metin, Caner Çeleksiz, Kübra Kılınçkaya, Elif Çapkın, Mehmet Sabri Arafatoğlu, Tahir Ulubayrak

Müzik: Samet Önder

Görüntü Yönetmeni: Emre Karadaş

Kurgu: Selçuk Erdin

Sanat Yönetmeni: Soner Karademir

Ülke: Türkiye

Benzer Yazılar