Anasayfa 2000'ler Armomurhaaja / Euthanizer (2017)
Ilari Johansson - Armomurhaaja / Euthanizer (2017)

Armomurhaaja / Euthanizer (2017)Teemu Nikki’nin yönetmenliğini yaptığı Armomurhaaja (Euthanizer / Öldürücü, 2017) filmi, Kuzey Avrupa’ya özgü mizahı ve sivri karakterleriyle kara komedi türünde bir yapım.

Film, karma felsefesi veya bizde daha çok bilinen tabiri kullanırsak “kısasa kısas” kavramını hayvanlar üzerinden işliyor. İnsanlar ve hayvanlar arasında adaleti sağlamaya adeta ant içmiş olan Veijo, aslında insanların ona hasta hayvanlarını öldürmesi için para verdiği biridir. Ama Veijo, hayvanları seven ve onların acı çekmesine dayanamadığı için kısa ve acısız bir şekilde hayatlarına son veren orta yaşlı, yalnız ve biraz da huysuz bir adam. Hayvanları öldürmeden önce onlara kendi çapında bir merasim ile uğurlayan Veijo, sahiplerine de ders vermekten geri kalmaz. Bir gün sağlıklı bir köpeği öldürmesi için karşısına dikilen Petri ile aralarında husumet yaşanır ve arıza kadın Lotta’nın da hayatına girmesiyle Veijo’nun kendince sıradan hayatının bütün düzeni bozulur. Lotta onun insanlara karşı taşlaşmış yüreğini yumuşatırken Petri ise onu çıldırma noktasına getirir.

Matti Onnismaa - Armomurhaaja / Euthanizer (2017)

Armomurhaaja’nın geçtiğimiz sene ülkemizde vizyona giren Pokot (İz, 2017) filmiyle tematik olarak aynı mantıkta işlediğini söyleyebiliriz. Pokot biraz didaktik bir tavır ile hayvan hakları üzerine sert mesajlar veriyordu. Armomurhaaja ise mesajını biraz daha süsleyerek romantikleştiriyor. Şiddetin ve intikamın dozunu yavaş yavaş arttırarak ve işin içine aşk kavramını da katarak genel kitleye daha çok hitap etmeye çalışıyor. Tür ve temasını göz önünde bulundurduğumuzda izleyicinin empati kurabilmesinin daha yüksek olduğu bir kara komedi olduğunu söyleyebiliriz.

Hannamaija Nikander - Armomurhaaja - Euthanizer (2017)

37. İstanbul Film Festivali’nin “Dünya Festivallerinden” bölümünde yer alan Armomurhaaja, türün sevenlerini memnun edecektir.

 

Armomurhaaja / Euthanizer (2017)

 

KÜNYE / IMDB: 6,8

Yönetmen, Senarist ve Kurgucu: Teemu Nikki

Oyuncular: Matti Onnismaa (Veijo Haukka), Jari Virman (Petri), Hannamaija Nikander (Lotta), Pihla Penttinen (Ojala), Heikki Nousiainen (Martti), Ilari Johansson (Simo)

Müzik: Timo Kaukolampi,  Tuomo Puranen

Görüntü Yönetmeni: Sari Aaltonen

Ülke: Finlandiya

Armomurhaaja / Euthanizer (2017) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın