Anasayfa 2000'ler Gringo (2018) – Film Eleştirisi
David Oyelowo, Sharlto Copley - Gringo (2018)

Gringo (2018)Çektiği kısa filmler ile tanınan Nash Edgerton, ilk uzun metrajı olan The Square (2008) ile kirli para, yasak aşk gibi temaları kullanarak yeni kara film türünde bir yapıma imza atmıştı. İkinci yönetmenliği olan Gringo (2018) ile bu sefer kara komedi türünde izleyici karşısına çıkıyor. Avustralyalı yönetmenin filmlerde oyunculuk ve dublörlük yaptığını ve aktör Joel Edgerton’un da ağabeyi olduğunu hatırlatalım.

Kalabalık bir oyuncu kadrosuna sahip olan filmde; Charlize Theron, Joel Edgerton, Amanda Seyfried ve Thandie Newton gibi ünlü isimleri görmek mümkün. Ama film, Selma (2014) filminde Martin Luther King’i canlandırmış olan David Oyelowo üzerinde şekilleniyor. Ülkemizde vizyona giren filmin Türkçe afişinden, başroldeki Oyelowo’nun resminin çıkarılması da çok ilginç doğrusu. Türkçe ve orijinal afişe bakarak bu trajikomik farkı görebilirsiniz. Ayrıca Theron ile Oyelowo’nun isimlerinin yer değiştirmesi de diğer bir enteresan detay olarak yer alıyor.

David Oyelowo, Charlize Theron, Joel Edgerton - Gringo (2018)

Harold Soyinka, eski dostunun ilaç şirketinde iyi bir pozisyonda çalışmaktadır. Maddi olarak zor durumda olan Harold’ın çalıştığı şirketin satılma ihtimali vardır ve söylentilere göre de işten çıkarılacaktır. Ne yapacağını şaşıran Harold, iyi bir insan olmanın artık bir fayda etmediğini anlayınca kendince bir plan yapar. Ama planı tutmayacak ve her şey arapsaçına dönecektir. Normalde kara komedilerde elden ele dolaşan bir para olur ve herkes paranın peşindedir. Ama filmde, aslında hem gündelik hayatta hem de hikayedeki karakterlerin gözünde önemsiz bir şahsiyet olan Harold’ın peşinden gidiyoruz. Çünkü hemen gözden çıkarılabilecek kadar değersiz bir insan gibi görünmesine rağmen Harold, diğer karakterler gibi sadece kendini düşünmeye başlayınca dengeler değişiyor.

Charlize Theron - Gringo (2018)

Gringo filminde bir kara komedide olabilecek bütün temalar kullanılmış. Fidye, yasak aşk, ölümcül kadın (femme fatale), mafya gibi… Fakat filmin en büyük eksiği kara komedilerin olmazsa olmazı olan ironik üslubun yetersizliği. Kısaca kara kısmı yerindeyken onu bütünleyen komedi biraz yavan kalmış. Kara komedilerde suç kadar komedi ve küçük sürprizler de filmi dinamikleştirir. Açılışta yaptığı küçük kandırmacayı saymazsak diğer sürprizleri türün klişelerine hakim olanlar için çözmek açıkçası çok kolay.

Filmin diğer eksik tarafı ise bütün karakterler ön plana çıkmaya çalışıyor ama bir türlü parlayamıyorlar ve bu da filmin bütünlüğünü zedeliyor. Bu kısımda Charlize Theron hariç demek gerekir çünkü femme fatale tipini çok güçlü ve karizmatik bir performansla canlandırmış. Açıkçası bir yeni kara filmde Theron’u bu tarz bir karakterde yeniden izlemek isterim.

Gringo’yu sağlam kara komediler arasında sayamayacak olsak da türü sevenler için film, vakit geçirmelik ortalama bir yapım olarak beklentiye girmeden izlenebilir düzeyde.

Gringo (2018)KÜNYE / IMDB: 6,1

Yönetmen: Nash Edgerton

Senaryo: Matthew Stone, Anthony Tambakis

Oyuncular: David Oyelowo (Harold Soyinka), Charlize Theron (Elaine Markinson), Joel Edgerton (Richard Rusk), Amanda Seyfried (Sunny), Thandie Newton (Bonnie Soyinka), Harry Treadaway (Miles), Yul Vazquez (Angel Valverde), Sharlto Copley (Mitch Rusk), Carlos Corona (Black Panther), Hernán Mendoza (Celerino Sanchez), Diego Cataño (Ronaldo Gonzalez), Rodrigo Corea (Ernesto Gonzalez)

Müzik: Christophe Beck

Görüntü Yönetmeni: Eduard Grau

Ülke: Avustralya, ABD

Gringo (2018) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın