Anasayfa 2000'ler Revenge (2017)
Matilda Anna Ingrid Lutz, Kevin Janssens - Revenge (2017)

Revenge (2017)Fransız Dehşet Sinemasının hakkını veren bir yapım olan Revenge (İntikam, 2017), Coralie Fargeat’ın ilk uzun metraj yönetmenliği. Rahatsız edici ve biraz abartılı bolca kanlı sahnenin yer aldığı film, kült olmuş intikam temalı istismar sineması örneklerinin arasında kısa zamanda anılmaya başlayacaktır.

Evli bir adam ile sevgili olan Jen, aklı havada ve basit hayalleri olan genç bir kadındır. Ağzında lolipop ve seksi kıyafetleriyle cinsel bir obje olarak kadraja yansıyan Jen, sevgilisinin arkadaşı tarafından tecavüze uğrar. Sevgilisi ise onu öldürmeye çalışır. Ama o, beklenmedik bir şekilde ayağa kalkıp herkesten tek tek intikamını alacaktır.

Jen, filmin başında intikam alabilecek güçte bir kadın imajı çizmiyor. Çoğunlukla bu tarz filmlerdeki kadınlar, daha keskin yüz hatlarına sahip biraz yapılı olarak karşımıza çıkar. Kadının, erkek ile eşit konuma gelebilmesi için erkekleşmesi şartı maalesef halen geçerliliğini koruyor.  Çünkü erkekler ile baş edebilmesi için maskülen bir duruşa sahip olması gerekir. Alien filminin Ripley’ini veya The Terminator’ın Sarah Connor’ını sert, güçlü kadın profillerine örnek verebiliriz. Korku filmlerinde ise Halloween’ın Laurie’si gibi bir bakire, ancak bir seri katilin hakkından gelebilir. Jen ise bu iki tip kadını da karşılamaz. Fosforlu pembe yıldız küpeleri, aynı tondaki ojeleri ve mini kıyafetleriyle tam tersine kırılgan bir görünüşe sahiptir ve beğendiği erkek evli olsa bile onunla ilişki yaşayacak kadar ahlaki değerleri zedelenmiş bir anti kahramandır. Yönetmen sanki bu durumu çok ön plana çıkarmak istemiyor ve hem Jen’in sevgilisiyle sevişmesini hem de sonrasındaki tecavüz sahnesini izleyiciye tam olarak göstermiyor. Girişteki sahnelerde Jen’i gayet erkeksi bir bakış açısıyla teşhirci bir şekilde sergilemekten çekinmezken kadının zaaflarının (evli bir erkekle beraber olmak) ve mağduriyetinin (tecavüz) gösterileceği sahnelerde utangaç davranıyor. Ardından bol kanlı, şiddet ve mücadelenin iç içe girdiği sahnelere geçiş yapıyoruz.

Matilda Anna Ingrid Lutz - Revenge (2017)

Ayrıca filmin tadını kaçırmadan şu detaydan da bahsetmek gerekir. Jen ölüme terk edildiğinde, kendi çabalarıyla hayatta kalır ve ilk intikamını aldığı kişiden sonra uyuşturucu bir madde alarak bir nevi yeniden doğar, kendini tedavi ederek intikam yolculuğuna daha kanlı bir şekilde devam eder. Yani takviye almadan Rambovari bir kişiliğe dönüşmesi olanaksızdır. Normalde saklanarak hayatta kalmaya çalışan Jen’in, cesaret verici bir madde olmadan yarasını dağlaması veya erkeklerin karşısına korkusuzca çıkması imkansızdır. Bu noktada Jen erkeksi, biraz da süper kahraman tadında bir karaktere dönüşür. Filmin başlarındaki kadınsılığını kaybeder; bir küpesi düşer, ojeleri soyulur ama mücadeleyi elden bırakmaz.

Vincent Colombe, Guillaume Bouchède - Revenge (2017)

17. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali’nin “Karanlık & Köşeli” bölümünde yer alan Revenge, gerilimin ve temponun hiç düşmediği “avken avcı olmak” temalı filmlerden hoşlananları ziyadesiyle memnun edecektir.

Revenge (2017)

KÜNYE / IMDB: 6,3

Yönetmen ve Senaryo: Coralie Fargeat

Oyuncular: Matilda Anna Ingrid Lutz (Jen), Kevin Janssens (Richard), Guillaume Bouchède (Dimitri), Vincent Colombe (Stan)

Müzik: Robin Coudert ve Rob

Görüntü Yönetmeni: Robrecht Heyvaert

Kurgu: Jerome Eltabet, Coralie Fargeat, Bruno Safar

Ülke: Fransa

Revenge (2017) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın