Anasayfa 2000'ler2018 Kapıdaki Sır (2018) – Film Eleştirisi
Kapıdaki Sır (2018)

Kapıdaki Sır (2018) – Film Eleştirisi

Gizem Şimşek Kaya

Kapıdaki Sır (2018)2016 yılında gösterime girmesi beklenen ancak ertelenerek bu hafta gösterime giren Kapıdaki Sır filminin çekimlerinin Büyükada’da gerçekleştirildiği açıklanmıştı. Zaim kardeşlerin ilk projesi olan Sır filminin 2015 yılında gösterime girmesi planlanmış ancak film son anda gösterimden çekilmiş ve belirsiz bir tarihe ertelenmişti. Zaim kardeşlerin ikinci projesi olan bu filmin konusunu 200 yıl önce lanetlenmiş bir köye günümüzde yaşamakta olan bir çiftin yerleşmeleri oluşturuyor. Filmin jeneriği öncesinde 200 yıl önce yaşanan olaylara yer verilirken jenerik sonrasında günümüze geçiliyor.

Kapıdaki Sır filminin büyük bir kısmının stok videolardan oluşturulmuş olması, filmin temel sorunlarından birini oluşturuyor. Diğer bir sorun ise filmin sürreal bir düzlemdeymiş gibi (ki keşke öyle planlansaymış ancak aslında senaryonun bu bağlamda oluşturulmadığı da maalesef fazlasıyla belli oluyor) ilerlemesi. Birçok stok videonun arka arkaya kurgulanması, izleyiciler açısından takip edilmesi zor bir film olmasına neden oluyor. Yeni çekilen görüntüler ise maalesef netlik ayarı oturmamış, ışık ve çekim açıları açısından başarısız görüntüler. Filmin diğer bir sorunu ise ses kurgusu. Sesler oldukça yapay ve doğallıktan bir hayli uzak olduğu kadar, görüntü ve ses senkronizasyonu da başarısız ve oturmamış. Kapıdaki Sır’ın stok görüntüler dışında kalan, çekilmiş sahnelerindeki oyunculuklar vasatın da altında.

Şiar Zaim - Kapıdaki Sır (2018)

Batı korku filmlerinde kullanılan müzik kutusundan oyuncak bebeğe, kuzgundan 666 sayısına değin neredeyse tüm unsurlar fazlasıyla klişe. Film 10 günlük süreci yansıtırken, dolunayın hep aynı büyüklükte ancak farklı stok görüntülerle aynı konumda sürekli kullanılması da maalesef ne kadar dikkatsiz ve titizlikten uzak çalışıldığının bir göstergesi. Stok görüntüler içerisinde Ringu filmindeki Samara’nın kuyudan tırmanışını ya da bir bilimkurgu filminden uzaylılar tarafından kaçırılma görüntülerini dahi görmeniz mümkün.

Filmin bazı kısımlarında buluntu film imajı verilmeye çalışılmış ancak bu unsurun kullanımı da artık oldukça klişe ve bu filmdeki kullanımları da vasatın altında.

Şiar Zaim - Kapıdaki Sır (2018)

Sonuç olarak Kapıdaki Sır, sinema salonundan ayrılırken “İyi de peki biz şimdi ne izledik?” diyebileceğiniz, başarısız yerli korku filmi örneklerinden biri olarak hafızamıza kazınıyor.

Kapıdaki Sır (2018)

 

KÜNYE / IMDB: 6,6

Yönetmen ve Senarist: Mehmet Ali Zaim

Yapımcı: Asuman Zaim

Oyuncular: Şiar Zaim, Natali Kayova, Melek Orhanoğlu, Asuman Zaim

Görüntü Yönetmeni: Mehmet Ali Zaim, Şiar Zaim

Müzik: İskender Orhanoğlu

Ülke: Türkiye

Benzer Yazılar