Anasayfa 2000'ler Hao ji le / Have a Nice Day (2017) – Film Eleştirisi
Have a Nice Day (2017)

Hao ji le / Have a Nice Day (2017) – Film Eleştirisi

Müge İbrikçi Baran

Liu Jian’nın ikinci yönetmenliği olan Hao ji le (Have a Nice Day / İyi Günler, 2017), Çin yapımı bir animasyon. Suç suçu doğurur mantığından yola çıkan film, yeni kara film ve kara komedi türünü Çin kültürü ile harmanlamayı başarıyor. Filmin en iyi tarafı ise küçük atıflar yapması ve absürt bir eleştirel bakış açısına sahip olması.

Xiao Zhang, sevgilisinin kötü sonuçlanan estetik ameliyatını telafi edebilmek için patronundan bir milyon yuan çalar. Hem mafya hem de haberi duyanlar onun peşine düşünce Zhang’in işi sandığı kadar kolay olmayacaktır.

Yeni kara filmler, karmaşık bir suç hikayesinin içine yozlaşmış toplumu eleştiren diyaloglar ekleyerek işlediği dönemin kirli ruhunu gözler önüne serer. Have a Nice Day filmi de hem animasyon hem de Çin yapımı olmasıyla türe farklı bir hava katıyor. Çin toplumunun Avrupa ve Amerika’ya özenmesi filmdeki geyik muhabbetlerinden rahatlıkla fark ediliyor. Özellikle Buda ile Tanrı’nın karşılaştırılmasını, toplumun kendi kültürüne ve inancına verdiği değerin azaldığının bir göstergesi olarak kabul edebiliriz.

Filmde birçok karakter olmasına rağmen başrolün aslında bir çanta dolusu yuan olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü herkesin peşinde olduğu ve sürekli el değiştiren para, hayallerini gerçekleştirmenin imkansız olduğu bir kasabada sahip olana bir ihtimal umut sağlıyor. İş makineleri bir şehir inşa etmeye çalışırken vaat ettiği hayaller değil daha çok karamsar bir gelecektir. Onun için her diyalog başka bir ülkeye gitme hayalini işlemektedir. İngiltere’de okumak, Tayvan’da estetik ameliyatı olmak gibi… Yaşadığı konumdan memnun olmayanlar, bir kaçış veya kurtuluş olarak gözlerini uzaklara diker. Kendini değersiz gördüğü ülkeden veya sorunlarından kurtulmanın tek yolu da paradır. Para eşittir güç demektir. Film boyunca ara sıra açılan çantadaki paranın üzerinden imalı bir şekilde bakan Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurucusu Mao Zedong bile toplumun yozlaşmasına tanık olur.

Have a Nice Day (2017)

Have a Nice Day, hareketli bir konuya ve kısa süreye sahip olmasına rağmen yine de filmin durağan bir işleyişi var. Karakterlerin duraksamalarının biraz fazla olması filmin temposunu düşürüyor. Hızlı tüketim çağında olduğumuz için çoğunlukla bu tür filmlerde zamana uygun olarak ve düşmanı kendi silahıyla vurma mantığıyla daha hareketli bir görsellik tercih edilir. Bu açıdan hikaye ve perdede gördüğümüz arasında bir tezatlık hakim. Tabii bu durum eski tarz animasyon mantığıyla çekildiğinden dolayı veya yönetmenin kendi tercihi olabilir. Liu Jian’nın filmin çizimlerini dört senede tamamladığını da bu arada hatırlatmış olalım.

Have a Nice Day (2017)

Hem Çin yapımı hem de animasyon olması açısından yeni kara film ve kara komedi severlerde farklı bir tat bırakacaktır. Değişik kültürlere ilgi duyanlar fazla beklentiye girmeden, filmin biraz aksak temposunu da göz önünde bulundurarak Have a Nice Day filmini tercih edebilir.

Hao ji le (Have a Nice Day / İyi Günler, 2017)

KÜNYE / IMDB: 6,5

Yönetmen ve Senaryo: Liu Jian

Seslendirenler: Zhu Changlong (Xiao Zhang), Yang Siming (Liu Amca), Cao Kou, Ma Xiaofeng, Liu Jian, Shi Haitao, Xue Feng, Zheng Yi, Cao Kai

Müzik: The Shanghai Restoration Project

Ülke: Çin

Hao ji le (Have a Nice Day, 2017) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın