Anasayfa 2000'ler2017 78/52: Hitchcock’s Shower Scene (2017)
Janet Leigh - 78/52: Hitchcock's Shower Scene (2017)

78/52: Hitchcock's Shower Scene (2017)Alfred Hitchcock’un klasikleşmiş Psycho (Sapık, 1960) filmini analiz eden 78/52: Hitchcock’s Shower Scene (78/52: Hitchcock’un Duş Perdesi, 2017) adlı belgesel, meşhur duş sahnesine odaklanıyor. Ayrıca gerek Hitchcock’un filmografisine gerekse etkilediği filmlere değinmekten de geri kalmıyor. Belgesel, aynı Hitchcock’un filmi gibi neredeyse kusursuz bir yapım. 2 sene önce ülkemizde vizyona giren Hitchcock/Truffaut (2015) belgeseli, izleyicinin yönetmen hakkında genel bir bakış açısı kazanmasını sağlamıştı. Ama bu belgesel, daha çok detaya inerek bazı parçaların oturmasına ve Psycho filminin neden bir klasik olduğunu anlamamıza olanak tanıyor.

Alexandre O. Philippe, daha önceden zombilerin tarihçesinden bahseden Doc of the Dead (2014) ile korku sinemasına dair bir belgesele imza atmıştı ve 78/52 ile yine korku türünü irdeliyor. Slasher alt türünden tutun da Les diaboliques (1955) ile Fransa’nın Hitchcock’u ilan edilen Henri-Georges Clouzot’tan ve yapımıcı Val Lewton’dan bahsederek korkunun tarihçesine iniliyor. Psycho filminin duş sahnesi neredeyse kare kare incelenirken, kamera arkasında yaşananlara dair de birçok ayrıntıya yer veriliyor. Dönemine göre hem şiddet hem de müstehcenlik anlamında cüretkar sahnelerin yer aldığı filmin, nasıl sansüre takılmadığı ve gösterimi sırasında izleyicinin yaşadığı şok ile ilgili bilgi edinmemizi sağlıyor. 78/52 ile ilgili tek eksik olarak korku türünde B-filmlere imza atan biraz da Hitchcock’a öykünmeye çalışan William Castle’a değinilmemesini sayabilirim. Ayrıca Hitchcock’tan bahsedenler arasında, onun çoğu filminden ilham alan Brian De Palma olsaydı açıkçası fena olmazdı.

Elijah Wood - 78/52: Hitchcock's Shower Scene (2017)

78/52: Hitchcock’s Shower Scene belgeselini, öncelikle sinema bölümü öğrencilerinin izlemesini öneririm. Sadece Hitchcock ile ilgili değil, genel olarak sinemanın teknik yönüne de değinen, bilgilendirici bir yapım. Tek bir sahne üzerinden kamera kullanımı, kurgu, ses ve film müziği hakkında ders niteliği taşıyor. İkinci olarak da korku severlere ve Hitchcock hayranlarına bu belgeseli tavsiye ederim. Günümüzdeki çoğu korku filmi klişesinin çıkış noktasını, belgesel aracılığıyla öğrenebilirler.

78/52: Hitchcock's Shower Scene (2017)

 

KÜNYE / IMDB: 7,3

Yönetmen ve Senaryo: Alexandre O. Philippe

Oyuncular: Peter Bogdanovich, Guillermo del Toro, Eli Roth, Neil Marshall, Karyn Kusama, Justin Benson, Walter Murch,

Gary Rydstrom, Danny Elfman, Mick Garris, Jamie Lee Curtis, Elijah Wood, Illeana Douglas

Müzik: Jon Hegel

Görüntü Yönetmeni: Robert Muratore

Kurgu: Chad Herschberger

Ülke: ABD

78/52: Hitchcock’s Shower Scene (2017) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın