Anasayfa 2000'ler Ölümlü Dünya (2018) – Film Eleştirisi
Ahmet Mümtaz Taylan, Mehmet Özgür, Doğu Demirkol, Sarp Apak, Feyyaz Yiğit, Özgür Emre Yıldırım, Meltem Kaptan, Alper Kul - Ölümlü Dünya (2018)

Ölümlü Dünya (2018) – Film Eleştirisi

Müge İbrikçi Baran

Ölümlü Dünya (2018)Oyuncu Ali Atay, bir yol filmi olan dram türündeki Limonata (2015) ile ilk yönetmenlik denemesinde dikkatleri üzerine çekmişti. İkinci filmi Ölümlü Dünya (2018) ile bu sefer kara komedi türünde bir filmle izleyici karşısına çıkıyor. Türk sinemasında sıklıkla denenen bu tarz kara komediler, çoğunlukla unutulmaya mahkum çiğlikte oluyor maalesef. Son yıllarda mafya veya tefeci üzerinden mizah yapmaya çalışan yerli kara komediler arasından Ölümlü Dünya sıyrılıyor. Nesilden nesle aktarılan kiralık katillik mesleğini icra eden bir aileyi işleyen film, konusu ile türdeşlerinden ayrılmayı başarıyor.

Zengin bir oyuncu kadrosuna sahip olmasına rağmen Feyyaz Yiğit ve Doğu Demirkol filmde öne çıkan karakterleri canlandırıyor. Bu iki oyuncu haricindekiler ise sanki filmin absürtlük derecesini arttırmamak adına ciddi olmaya ve az konuşmaya yemin etmişler gibi bir tavır sergiliyorlar. Meltem Kaptan ve Alper Kul bu ciddiyeti zaman zaman kırıyorlar ama Ahmet Mümtaz Taylan ve Mehmet Özgür’ün oyunculuklarından tam olarak faydalanılamadığı kanısındayım. Sarp Apak ve İrem Sak’ın imkansız aşklarıyla az da olsa duygusallık katmaya, İrem Sak’ın ailenin içine girme konusunda isteksizliğiyle de biraz zorlama komedi unsuru eklenmeye çalışılmış. Özgür Emre Yıldırım ise göz ardı edilmiş.

Doğu Demirkol, Feyyaz Yiğit, - Ölümlü Dünya (2018)

Ölümlü Dünya, kara komedinin vazgeçilmezi olan absürtlüğü asgari düzeyde kullanarak hikayesini belli bir mantığa oturttuğunu söyleyebiliriz. Daha çok durum komedisi üzerinden gidiyor ve absürtlüğü yan hikayeler ile karakterler üzerinden kullanıyor. Filme hakim olan komedi mantığını sevebilmek için Feyyaz Yiğit, Aziz Kedi ve Doğu Demirkol mizahına aşina olmak ve keyif almak gerekiyor. Her kitleye hitap edebilecek bir komedi filmi olduğunu demek biraz zor. Özellikle bazı esprilerin fazla uzaması ve hep bir ağızdan konuşma sahnelerinin sıkça tekrarlanması olumsuz özellikleri arasında sayabiliriz.

Sarp Apak, İrem Sak, Alper Kul - Ölümlü Dünya (2018)

Filmin suç kısmına gelirsek, komedi kısmından daha etkileyici olduğunu söyleyebiliriz. Ailenin tamamının tetikçi olmasının detayları çok anlatılmamasına rağmen yine de izleyiciyi inandırmayı başarıyor. Aksiyon sahneleri de tadında olmuş ama finale doğru asıl çatışmayı izleyiciye göstermemeyi tercih etmesi biraz eksiklik hissi yaratıyor. Aynı şekilde apartmandaki çatışma sahnesi de tam olarak gösterilmiyor ama minibüste bekleyenlerin bakış açısından gördüğümüz için belli bir mantığa oturtulmuş ve hoş bir detay olarak yer almış. Ama final için aynı durum söz konusu değil.

Ölümlü Dünya, birtakım eksikliklerine rağmen son dönem yerli kara komediler arasından sıyrılmayı başarıyor. Klişe olmamak adına kendine has bir üslup belirlendiği açıkça belli oluyor. Daha yerli, sıcak ve gençlere hitap eden bir mizah anlayışı hakim. Kısaca ekibin hayranları için iyi ama gerçek kara komediseverler için yerli sinema nazarında değişik olmasına rağmen ortalama bir film.

Feyyaz Yiğit - Ölümlü Dünya (2018)KÜNYE / IMDB: 7,7

Yönetmen: Ali Atay

Senaryo: Ali Atay, Aziz Kedi, Feyyaz Yiğit, Volkan Sümbül, Ali Demirel

Oyuncular: Ahmet Mümtaz Taylan (Gazanfer), Alper Kul (Oktay), Sarp Apak (Serhan), İrem Sak (Begüm), Doğu Demirkol (Zafer), Feyyaz Yiğit (Serbest), Meltem Kaptan (Sevil), Mehmet Özgür (İlhami), Özgür Emre Yıldırım (Atakan)

Müzik: Murat Çekem, Ozan Tügen, Deniz Doğançay

Ülke: Türkiye

Benzer Yazılar

Yorum Yazın