Anasayfa 2000'ler Flatliners (2017) – Film Eleştirisi

Flatliners (2017) – Film Eleştirisi

Müge İbrikçi Baran

Flatliners (Çizgi Ötesi, 2017)Son yıllarda üst üste maruz kaldığımız yeniden çevrim ve devam filmi furyası durdurulamıyor. Çoğunlukla formül şu şekilde işler; uyarlama, ya genç bir yönetmene emanet edilir ya da Amerikan sinemasının dışında dikkat çeken bir yönetmen transfer edilip üslubundan arındırılarak bir film çektirilir. Flatliners (Çizgi Ötesi, 1990) filminin aynı isimli yeniden çevriminin yönetmenliğini üstlenen Niels Arden Oplev de, bu ikinci formülü yerine getirmeye çalışıyor ve maalesef çıtayı orijinalin üstüne koymayı başaramıyor.

2017 versiyonu da, ilk filmdeki gibi kalbini kısa bir süreliğine durdurarak ölümden sonrasını görmeye çalışan tıp öğrencilerini anlatıyor. 1990 yapımında yer alan bazı boşluklar doldurulmaya ve yapılan deney daha bir anlam kazandırılmaya çalışılmış.

Courtney, başkarakter olarak Nelson‘ı (Kiefer Sutherland) temsil etmesine rağmen Rachel’a (Julia Roberts) daha yakın bir davranış sergiliyor. Çünkü Rachel gibi Courtney de ölümüne sebep olduğunu düşündüğü bir yakınının nereye gittiğini görebilmek adına tehlikeli bir deneye kalkışıyor. Zaten filmdeki çoğu karakterin özellikleri birbiriyle harmanlanarak farklılık yaratılmaya çalışılmış. Fakat karakterleri şekillendirme, derinleştirme çabaları tam tersine içlerinin daha çok boşalmasına sebep olmuş ve izleyicinin özdeşleşmesinin önü tıkanmış. Mesela ilk filmde verilmek istenen mesajın “günahların ve vicdanın ile yüzleş” olduğunu söyleyebiliriz. Ama 2017 versiyonu daha çok “hırslarınla yüzleş” ana temasını benimsemiş. Orijinaline göre kadın karakter sayısının 3 katına çıktığını göz önünde bulundurduğumuzda kadınlara bir mesaj verilmek istediğini düşünebiliriz. İlk filmde Rachel, masumiyeti ve çalışkanlığıyla ön plana çıkarken yeni filmdeki kadınlar (Courtney hariç) hırslarının kurbanı olarak karşımıza çıkıyor.

James Norton, Ellen Page, Diego Luna, Nina Dobrev - Flatliners (2017)

Filme mekansal olarak baktığımızda ise; 1990 yapımındaki gotik mimarinin yerine bilim kurguyu ön plana çıkarmak için hastanenin bodrum katı tercih edilmiş. İlk deneydeki Courtney’in ölüm deneyimine bilim kurguya uygun görsellik katılmaya çalışılırken devamındaki deneylerde korku türünün ön plana çıkması tutarsızlık yaratıyor.

Filmin diğer eğreti duran tarafı ise Limitless (2011) ve Lucy (2014) filminden hatırlayacağınız, beynin daha yüksek kapasitede çalışma kavramının işlenmesi. Aslında bazı haberlerde duymuşsunuzdur; kısa bir süreliğine ölüm deneyimi yaşayanların hiç bilmedikleri bir dilde konuşması veya üzerinde durulmayan bazı yeteneklerini hatırlaması gibi. Fakat bu mesele senaryoya yansıtılırken iyi kullanılamayarak sadece doktor adayı gençlerin hırslarını tetikleme maksadıyla yer alıyor. Kısaca kariyerlerini her şeyin üstünde tutan gençler, öğrendikleri bilgilerin hepsini hatırlayabilmek için bu tehlikeli deneye kalkışıyorlarmış gibi basit bir fikir ortaya çıkıyor. Bu da insanoğlu için halen muallak olan ölümden sonraki hayat ve tanrının varlığı gibi soyut kavramlara filmin pek de önem vermediği anlamına geliyor. Böylelikle izleyici, özgün hikayenin ruhunu zedeleyen bir yeniden çevrim ile karşı karşıya bırakılıyor.

Kiersey Clemons, Ellen Page, James Norton, Diego Luna, Nina Dobrev - Flatliners (2017)

Eskiye özlem duyanlara yeni Flatliners açıkçası pek hitap etmiyor ama yeni nesil sinema seyircisi keyif alabilir. Özellikle senaryo ekibinin ölümden dönenler ile ilgili sıkı bir araştırma yaptıklarını söyleyebiliriz. Unutulan yeteneklerin hatırlanması ve astral seyahat benzeri bir tecrübeye yer verilmesi, bu durumu kanıtlar nitelikte. Eğer beklentiniz bir bilim kurgu filmiyse başlarda beğeninizi kazanabilir ama sonrasında korku türüyle şansını denemeye çalıştığı için yüzeyselleştiğini belirtmek gerekir. Korku filmi umudunuz var ise çıtayı sıradan bir korku filmiyle aynı seviyeye koymanızı tavsiye ederim. Son olarak ilk filmde yer alan Kiefer Sutherland’ı yeniden çevrimde de görmemizin filmin hanesine bir artı kazandırmadığını, 1990 versiyonunu sevenler için sadece hoş bir atıf olduğunu söyleyebiliriz

Flatliners (2017)KÜNYE / IMDB: 5,2

Yönetmen: Niels Arden Oplev

Senaryo: Peter Filardi, Ben Ripley

Oyuncular: Ellen Page (Courtney), Diego Luna (Ray), Nina Dobrev (Marlo), James Norton (Jamie), Kiersey Clemons (Sophia), Kiefer Sutherland (Doktor Barry Wolfson)

Müzik: Nathan Barr

Görüntü Yönetmeni: Eric Kress

Kurgu: Tom Elkins

Ülke: ABD, Kanada

Flatliners (2017) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın