Anasayfa 2000'ler Yi lu shun feng / Godspeed (2016)
Leon Dai, Yi-wen Chen - Yi lu shun feng (Godspeed, 2016)

Yi lu shun feng / Godspeed (2016)Mong-Hong Chung’un yönetmenliğini yaptığı ülkemizde 5. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nde gösterilen Yi lu shun feng (Godspeed / İyi Yolculuklar, 2016), Tayvan yapımı bir kara komedi.

Mafyaya kuryelik yapan Na Dow, uyuşturucu paketini teslimat noktasına bırakmak için İhtiyar Xu’nin taksisine biner. Ama yol boyunca yaşanan aksaklıklar ve mafyanın içinde dönen oyunlar, ikisinin de diken üstünde bir gün geçirmesine yol açacaktır.

Çarpık kentleşme manzaraları ile başlayan film, Tayvan’daki yaşamın zorluklarına absürt bir dille değiniyor. İçinde barındırdığı hüzünlü küçük olayları bile komedi ile harmanlayarak anlatması, filmin eğlence çıtasını yükseltiyor. Mafyanın olmazsa olmaz tuhaf gelenekleri, Tayvan’a özgü eksantrik sorunlar ve takıntılar ise kara komediyi destekler nitelikte.

Na-Dou Lin, Michael Hui - Yi lu shun feng (Godspeed, 2016)

İhtiyar taksici rolünde Michael Hui ve müşterisi Na-Dou Lin, abartısız oyunculuklarıyla iyi bir ikili olmuşlar. Aralarında kurulan mecburi dostluk filme iyi yansıtılmış. Hayat şartlarının ve geçim sıkıntısının onları anti kahramanlığa itmesi ve özünde iyi insanlar olduğu gerçeği, trajikomik bir dille anlatılmış. Film başladığında izleyicide sanki mafyaya odaklanılacak gibi bir hava yaratılmasına rağmen ilerleyen sahnelerde bu ikilinin hikayesi ön plana çıkıyor. Böylece girişteki gerilimli mafya kovalamacası biraz yumuşatılmış oluyor ama finale doğru gerçekleşen işkence sahnesi ile yine şiddete başvurmaktan geri kalmıyor.

Na-Dou Lin, Michael Hui - Yi lu shun feng (Godspeed, 2016)

2008 yılında yönetmenliğini yaptığı Ting che (Parking) filmiyle dikkatleri üzerine çeken Mong-Hong Chung, Yi lu shun feng ile yine tesadüfler üzerinden gelişen olayları anlatıyor. Kara komedi türünün gerektirdiklerini layığıyla yerine getiren film, Uzakdoğu Sineması’na ilgi duyanların beğenisini kazanacaktır. Geriye dönüşleri saymazsak bir günde gerçekleşen garip olayları konu alan yapım, hareketli ve absürt bir yol filmi.

Yi lu shun feng / Godspeed (2016)

KÜNYE / IMDB: 6,9

Yönetmen, Senarist ve Görüntü Yönetmeni: Mong-Hong Chung

Oyuncular: Michael Hui, Na-Dou Lin, Leon Dai, Tou Chung-hwa, Matt Wu, Vicent Liang, Chen Yi Wen, Vithaya Pansringarm

Müzik: Seu-ming Tseng

Kurgu: Hsiu-hsiung Lai

Ülke: Tayvan

Yi lu shun feng (Godspeed, 2016) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın