Anasayfa 2000'ler Raw / Grave (2016)
Garance Marillier - Raw (2016)

Raw / Grave (2016)Julia Ducournau, ilk uzun metraj çalışması olan Raw (Grave, 2016) filmi ile dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Ülkemizde 36. İstanbul Film Festivali’nde, aykırı filmlerin yer aldığı Mayınlı Bölge bölümünde ilk defa izleyici karşısına çıktı. Cannes, Londra, Sitges gibi birçok film festivalinden ödülle dönen yapım, yamyam (cannibal) temalı bir korku filmi.

İlk önce filmin dramatik kısmından bahsedelim. Vejetaryen bir ailenin kızı olan Justine, veterinerlik fakültesini kazanmıştır. Çalışkan bir öğrencidir ama çok çalışmak, herkesin onu kabul etmesi için yeterli değildir. Özellikle üst sınıfların kurallarına uymakta zorlanan Justine, hem karakterini hem de yaşam tarzını değiştirmek, ailesinden ona aktarılmış olan kuralları esnetmek zorunda kalacaktır. Ona nazaran daha uçarı olan ve üst sınıfta okuyan ablası Alexia, Justine’e yol gösterecek ama onun yeni düzene alışması zor olacaktır.

Garance Marillier - Raw (2016)

Aslında bir gençlik draması tadında bir ana öyküye sahip olan Raw’ın, korku filmine doğru evrilmesini sağlayan, yamyamlık temasını işlemesi. Günümüzde gittikçe yayılan bir beslenme biçimi olan vejetaryenlik, filmin ana karakterinin hayat felsefesi. Filmin açılış sahnesi dahil olmak üzere Justine’in bir vejetaryen olarak çektiği zorlukları izliyoruz. Okulun geleneklerinden biri olan tavşan ciğeri yeme ritüeline maruz kaldığında, vücudu alerjik bir tepkime verir ve derisi soyulur. Deri değiştiren Justine, bir nevi yenilenir ve farklı bir kimliğe bürünür. Karakterin bu değişimini yavaş yavaş tırmandırdığı için film inandırıcılığını kaybetmiyor. Pek sosyal olmayan Justine’in iletişim halinde olduğu kişiler ise kısıtlı. Tamamen zıttı bir kişiliğe sahip olan ablası Alexia ve oda arkadaşı eşcinsel Adrien, ona hem karakterinin oturmasında hem de yamyamlığa olan geçiş sürecinde yardım eden renkli karakterler olarak filmde yer buluyorlar.

Garance Marillier, Ella Rumpf - Raw (2016)

Raw filmini izlerken bayılan izleyicileri duymuşsunuzdur. New French Extremity (Yeni Fransız Aşırılığı veya Yeni Fransız Dehşet Sineması) diye tabir edilen, şiddet ve cinselliğin sınırlarını zorlayan türde bir yapım olduğuna dair bir beklentiye girmemenizi tavsiye ederim. Çünkü filmin gore sahneleri, sert korku filmlerine alışkın olanların, bünyesini pek de zorlamayacaktır. Biraz pazarlama taktiği olduğunu veya bayılanların yanlış bir tür seçiminde bulunduğunu söyleyebiliriz. Ama bir korku filmi olarak zaman zaman rahatsız etmeyi başarıyor ve türün klasik veya kült yapımlarına tadında atıflar yapıyor. Kısaca bu yıl ülkemizde gösterilen korku filmleri arasında adından söz ettirmeyi kesinlikle hak ediyor.

Raw / Grave (2016)

 

 

KÜNYE / IMDB: 7,0

Yönetmen ve Senarist: Julia Ducournau

Oyuncular: Garance Marillier (Justine), Ella Rumpf (Alexia), Rabah Nait Oufella (Adrien), Laurent Lucas (Baba), Joana Preiss (Anne)

Müzik: Jim Williams

Görüntü Yönetmeni: Ruben Impens

Kurgu: Jean-Christophe Bouzy

Ülke: Fransa, Belçika, İtalya

Raw (Grave, 2016) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın