Anasayfa 1950'ler On Dangerous Ground (1951)
Robert Ryan - On Dangerous Ground (1951)

On Dangerous Ground (1951)Nicholas Ray’in yönetmenliğini yaptığı On Dangerous Ground (Tehlikeli Av, 1951) adlı kara film, “kötü polis” temalı bir hikayeye sahip. Çekimler sırasında rahatsızlanan Ray’in yerine, filmde oyuncu olarak yer alan Ida Lupino’nun bir hafta kadar yönetmenlik yaptığını da ayrıca not düşelim. İki farklı kara film konusu birleştirilmiş gibi izlenim bırakan film, ilk önce şehirde suçla savaşan Jim Wilson’ı anlatıyor. Sonrasında ise kırsala giden Jim’in değişimine şahit oluyoruz.

Film, şehrin ıslak sokaklarıyla açılıyor. Ama yağmur maalesef şehri temizlemeye yetmiyordur. Sonrasında işe gitmek üzere olan üç polisin hazırlanmasını izliyoruz. İki polisin ailesi ve sıcak yuvaları vardır ama Jim yalnızdır. Filmin ilk kısmı bize iyi polis ve kötü polis arasındaki ayrımı anlatıyor ve Jim kesinlikle kötü polis için örnek teşkil ediyor. Görevini fazlasıyla yerine getiren Jim, şiddete başvurmaktan da çekinmez. Kendisinin pek de uygulamadığı yasalara titizlikle uyulmasını bekleyen öfkeli bir adamdır. Komiserinin tabiriyle o; hem yargıç, hem jüri, hem de cellattır. Sınırları iyice zorlayıp insanlara zarar vermeye başlayınca şehir dışına göreve gönderilir. Genç bir kız öldürülmüştür ve katili linç etmek için tetikte olan öfkeli bir halkla karşılaşır. Kızın babasıyla katilin peşine düşer ve kör genç bir kadınla tanıştıktan sonra öfkesini yavaş yavaş yenmeye başlar.

Ida Lupino - On Dangerous Ground (1951)

Jim, her gün suçluların peşinde koşmaktan artık kimseye güvenememektedir. Ona göre bütün insanlar kötüdür ve potansiyel suçludur. Bu düşüncesinden dolayı sık sık öfke nöbetleri geçirir. Kirlenmiş şehirden uzaklaştığında sakinleşir ama bu sefer başka bir öfkeli olan Walter Brent ile karşılaşır. Brent, Jim gibi kendi adaletini kendi sağlamak ister ve aslında bir şehir polisine de hiç ihtiyacı yoktur. Nasıl polis arkadaşları onu sakinleştirmeye çalışıyorsa Jim de, Brent’e aynısını yapar. Bu sefer filmdeki baskın ve asabi karakter değişir ve artık Jim, orta yolu bulmak zorundadır. Diğer bir önemli karakter ise olaya tesadüfen dahil olan kör kadın Mary Malden’dır. Mary, Jim’in tanıdığı kadınlara hiç benzemez. Şehirdeki kadınlara karşı duyduğu tiksintiyi film bize iki farklı kadın üzerinden gösterir. Mary ise tam tersine onun sakinleşmesinde önemli bir rol oynar.

Cleo Moore - On Dangerous Ground (1951)

Filmin kamera önü ve arkasındaki kadrosuna baktığımızda kara filmin usta isimlerinin bir araya geldiğini görüyoruz. Robert Ryan, yine sert adam rolünde karşımıza çıkarken Ida Lupino, filmin kadın başrolü olmasına rağmen ancak şehir dışındaki sekansa geldiğimizde izleyici karşına çıkıyor. Ayrıca ucuz kara filmlerin tehlikeli sarışını Cleo Moore’un filmde küçük bir rol aldığını da gözden kaçırmamanız adına hatırlatalım. On Dangerous Ground tarzında anti kahramanlı hiddetli polis hikayelerinden hoşlanıyorsanız Detective Story (1951) ve Where the Sidewalk Ends (1950) filmlerine de bir göz atmanızı tavsiye ederim.

On Dangerous Ground (1951)KÜNYE / IMDB: 7,4

Yönetmen: Nicholas Ray ve Ida Lupino

Senaryo: A.I. Bezzerides, Nicholas Ray ve Gerald Butler (Mad with Much Heart romanından uyarlandı.)

Oyuncular: Robert Ryan (Jim Wilson), Ida Lupino (Mary Malden), Ward Bond (Walter Brent), Charles Kemper (Pop Daly), Sumner Williams (Danny Malden), Cleo Moore (Myrna Bowers)

Müzik: Bernard Herrmann

Görüntü Yönetmeni: George E. Diskant

Kurgu: Roland Gross

Ülke: ABD

On Dangerous Ground (1951) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın