Anasayfa 2000'ler Get Out (2017) – Film Eleştirisi
Daniel Kaluuya - Get Out (2017)

Get Out (2017) – Film Eleştirisi

Müge İbrikçi Baran

Get Out (Kapan, 2017)Komedi oyuncusu Jordan Peele’nin ilk yönetmenlik denemesi olan Get Out (Kapan, 2017) filmi, korku ile komediyi başarılı bir senaryo ile harmanlıyor. Irkçılık eleştirisini merkezine oturtan yapım, küçük ipuçları sunarak ve yavaş yavaş çözülerek gerilimi sürekli ayakta tutmayı başarıyor.

Chris Washington, siyahi bir genç olduğu için sevgilisi Rose Armitage’in ailesiyle tanışmaktan çekinmektedir. Rose ise hiçbir sorun çıkmayacağını garanti eder ve sevgilisinin her zaman arkasında olduğunu söyleyerek onu bir nebze rahatlatır. Rose’un ailesi ile tanışan Chris, aşırı ilgi ve sevgiyle karşılaşır ama kafasını kurcalayan bir tuhaflık vardır. Herkesin ona iyi davranması, sanki bazı sırları fark etmesini önlemek için bir paravandır. Çok geçmeden Chris’in bu sırrı çözmesi gerekmektedir.

Catherine Keener, Bradley Whitford, Allison Williams, Betty Gabriel, Daniel Kaluuya - Get Out (2017)

Rose’un ailesinin yaşadığı yere baktığımızda hizmetçi ve bahçıvanın siyahi olması ile zengin beyaz ev sahiplerinin malikanesi, geçtiğimiz yüzyılda yaşayan bir Amerikan evi izlenimi bırakıyor. Bu durum, Chris için oldukça rahatsız edici bir deneyim olur. Bu tuhaf hal, ailenin dostlarıyla geleneksel olarak toplandığı partide doruk noktaya çıkar. Beyazların içinde yalnız kalan Chris, hizmetçi ve bahçıvanla sohbet ettiğinde ise yine umduğunu bulamaz ve şüpheleri kat be kat artar. Film, bu kısımlarda kendini ufak ufak belli etmeye başlıyor ve film Türkçe’ye çevrilen isminin hakkını veriyor.

Daniel Kaluuya - Get Out (2017)

Chris’in yine kendisi gibi siyahi olan arkadaşı Rod Williams, filmin komedi unsurunu sırtlanıyor. Beyazlara güvenmeyen Rod, siyahilere uygulanan ırkçı bakış açısının tersine beyazlara karşı ırkçı söylemlerde bulunuyor. Amerika’da hala hakim olan siyahi düşmanlığını eleştirmeye çalışırken beyazların yaptığının tuzağına düşüyor. Hatta finale doğru siyahileri üstün ırk olarak göstermeye çalıştığını bile söyleyebiliriz. Ama ezilen taraf hep siyahiler olduğundan ve bu söylemler komik ve paranoyak Rod üzerinden verildiği için izleyicinin büyük ihtimalle gülüp geçmesi hedeflenmiş.

Filmin dikkat çeken diğer bir tarafı ise farklı türleri tek potada harmanlaması. Belli bir gerçekliğin üzerine oturtulmuş olan film, farklı bir yöne doğru ilerleyip beklenmedik bir türle sonlanıyor. Korku, gerilim ve komedi ana türleri oluştururken, sonrasında bilimkurgu ve fantastik türleri ortaya çıkıyor. Ayrıca yapımın birçok filme de bariz atıflarda bulunduğunu ve farklı bir yorum getirdiğini de söyleyebiliriz.

Betty Gabriel, Marcus Henderson - Get Out (2017)

Yurt dışında tahmin edildiğinden fazla övgüyle karşılanan yapımı izlerken yine de beklentiyi çok yukarılara taşımayın. Get Out filmi, bir korku filmi olarak gayet eğlenceli bir seyir vaat ediyor. Ama korkutmaktan çok merak ile gerilim unsuru ön planda ve komedi de filmi ayakta tutuyor.

Get Out (2017)KÜNYE / IMDB: 7,7

Yönetmen ve Senarist: Jordan Peele

Oyuncular: Daniel Kaluuya (Chris Washington), Allison Williams (Rose Armitage), Catherine Keener (Missy Armitage), Bradley Whitford (Dean Armitage), Caleb Landry Jones (Jeremy Armitage), LilRel Howery (Rod Williams), Marcus Henderson (Walter), Betty Gabriel (Georgina), Lakeith Stanfield (Andrew Logan King), Stephen Root (Jim Hudson)

Müzik: Michael Abels

Görüntü Yönetmeni: Toby Oliver

Kurgu: Gregory Plotkin

Ülke: Japonya, ABD

Get Out (2017) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın