Anasayfa 2000'ler Prevenge (2016)
Alice Lowe - Prevenge (2016)

Prevenge (2016)İngiliz komedi filmlerinden hatırladığımız Alice Lowe’un ilk uzun metraj yönetmenliği olan ve başrolde de yer aldığı Prevenge (Hamintikam / Yalvarış, 2016), hamile bir kadının intikam yolculuğunu anlatıyor. Karnındaki bebeğin telkinleriyle seri cinayetler işleyen Ruth, kocasının ölümüne sebep olanları tek tek öldürmeye karar verir. Özgün bir hikayeye sahip olan yapım, komedi ve vahşeti iç içe kullanan Sightseers (2012) filmi ile akraba hissi uyandırıyor. Zaten bu filmde de Lowe, hem başrolde hem de senaryo yazarı olarak yer almıştı.

Filmde, slasher türüne kadın bakış açısının getirildiğinin hissiyatı tam anlamıyla izleyiciye geçiyor. Senaryoyu hamileyken yazan Lowe, çekim aşamasında ise yedi aylık hamile olarak yer aldı. Yani Prevenge, tamamen hamilelik psikolojisi ile yaratılmış bir film.

 Alice Lowe - Prevenge (2016)

Senelerdir tek başına yaşamaya alışmış beden, kendi canının üzerine yeni bir can eklediğinde haliyle bütün hormonlar altüst olur. Ayrıca çevresel faktörler de işin içine girince kadın, bebeği kendinden üstün tutar. Sağlıklı bir hamilelikte en çok görülen belirti kuruntu ve aşermedir. Canı bir şey isterse “kesin bebek istiyordur” mantığıyla hemen yerine getirilmeye çalışır. Film de bu kısımda devreye giriyor; bebek intikam istiyor ve anne de bunu da gerçekleştirmek zorunda hissediyor. Aslında bir nevi film, bu psikolojik süreçle inceden dalgasını geçiyor ve izleyiciyi bu özel yolculuğuna davet ediyor. Aslında gayet kadınlara yönelik bir mevzuya, şiddet ve komediyi dahil ederek herkese açık bir hale getiriyor.

 Alice Lowe - Prevenge (2016)

Film, kahramandan çok karikatürize yan karakterler ile komedi unsurunu yakalamaya çalışıyor. Anne ise ağır bir bunalım ve cinayet işleme güdüsü ile beraber korku, bebek ise filmin fantastik işlevini üstleniyor. Böylece üç türü kendi içinde harmanlayan farklı bir slasher karşımıza çıkıyor. Fakat film barındırdığı korku türünü komediyle yumuşattığı için gerilim dozu asgari seviyeye iniyor. Ayrıca “bu kadar cinayet işlenirken polis ne yapıyor?” sorusu da filmin en büyük eksikliği.

Prevenge, eğlenceli ve biraz da depresif bir bağımsız korku-komedi örneği. İlk yönetmenlik denemesi olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda gerek özgün senaryosu gerek kadın bakış açısını yerinde kullanmasıyla tavsiye edilecek bir film.

 Alice Lowe - Prevenge (2016)

 

KÜNYE / IMDB: 5,9

Yönetmen ve Senarist: Alice Lowe

Alice Lowe (Ruth), Tom Davis (DJ Dan), Kate Dickie (Ella), Kayvan Novak (Tom), Tom Meeten (Zac), Gemma Whelan (Len), Eileen Davies (Jill)

Müzik: Pablo Clements, James Griffith, Toydrum

Görüntü Yönetmeni: Ryan Eddleston

Kurgu: Matteo Bini

Ülke: İngiltere

Prevenge (2016) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın