Anasayfa 2000'ler Don’t Breathe (2016) – Film Eleştirisi
Dylan Minnette, Jane Levy, Daniel Zovatto - Don't Breathe (2016)

Don’t Breathe (2016) – Film Eleştirisi

Müge İbrikçi Baran

Don't Breathe (2016)Çektiği birkaç kısa metrajdan sonra Sam Raimi’nin unutulmaz korku filmi The Evil Dead (Şeytanın Ölüsü, 1981)’in yeniden çevrimine imza atan Fede Alvarez, beklentilerin üstünde bir yapımla karşımıza çıkmıştı. Yönetmenin ikinci uzun metrajı olan Don’t Breathe (Nefesini Tut, 2016) adlı korku-gerilim filmi ise karanlığın ustaca kullanılması, senaryodaki küçük sürprizler ve gittikçe artan gerilimi ile izleyiciye yine iyi bir film vaat ediyor. Oyuncu kadrosunda Alvarez’in Evil Dead (Kötü Ruh, 2013) filminde de yer alan Jane Levy’nin yanı sıra Dylan Minnette ve Daniel Zovatto gibi genç isimleri görmek mümkün. Filmin korku kaynağı olan Kör Adam’a ise aksiyon ve gerilim filmlerinden aşina olduğumuz Stephen Lang hayat veriyor.

Don’t Breathe filminin açılışında bir adamın, kızı yolun ortasında sürüklediğini görüyoruz. Sonrasında olayların başına dönüp mevzunun o noktaya nasıl geldiğini izlemeye koyuluyoruz. Birbirinin zıttı olan üç genç Rocky, Alex ve Money evlere girip küçük hırsızlıklar yapmaktadır. Babası güvenlik şirketinde çalışan Alex’in, evlerin şifrelerini bulması ile kolaylıkla gerçekleştirdikleri soygunlar, onların hayallerine hızlı bir şekilde ulaşmalarına imkan sağlamamaktadır. Yaşadığı sıkıntılı hayattan kurtulmak isteyen bu üç arkadaşın önüne, karşı konulamayacak bir fırsat çıkar; içinde 300.000 dolar olan eski bir ev… Üstüne üstlük evin sahibi de savaş gazisi, yaşlıca kör bir adamdır. Çantada keklik gibi görünen bu iş, tabii ki gençleri heyecanlandırır. Ama eve vardıklarında “Kör Adam”ın kolay bir lokma olmadığını geç de olsa fark edeceklerdir.

Stephen Lang - Don't Breathe (2016)

Olayların dört anti kahraman arasında gerçekleştiği Don’t Breathe filminde tamamen temiz, özdeşleşebileceğimiz bir rol model yok. Aslında hepsi bir şekilde mağdur olmuş, hayattan ağzının payını almış, kötü olmaya itilmiş insanlar. Filmde en çok Rocky’e değinildiği için diğer karakterlerin sorunları tam olarak irdelenmiyor ama maddi sıkıntılar ve büyümüş oldukları çevreden ötürü yaşadıkları, onları kanunsuz işler yapmaya yönlendirdiği çok açık. Filmin asıl mağduru, Kör Adam olmasına rağmen empati kurabileceğimiz bir karakter olarak yer almıyor. Aksine gerilimi tetikleyen kötücül bir unsur olarak izleyiciyi şaşırtıyor. Gençler eve girmeden önce Kör Adam’ın köpeğiyle karşılaştıkları ilk sahnede bu tehlikenin sinyallerini alıyoruz zaten. Eve girdiklerinde ise kendi karanlığında yaşayan acılı bir babanın izlerini görüyoruz. Ters koyulmuş bir çerçevenin içinde kaybettiği kızının fotoğrafının yer alması ve yatarken onun kamera kayıtlarındaki sesini dinlemesi gibi detaylar, Kör Adam’ın hem duygusal hem de zayıf tarafını gösteriyor. Ama evde birilerinin olduğunu fark edince cengaver kesilip gençlerle kapışmaktan da geri kalmıyor. Karanlığın içinde yaşadığı için duyma yetisi gelişmiş, eski bir asker olduğundan da stratejik yönü ve öngörüsü üst seviyede olan bir adamı alt etmek gençler için hiç de kolay olmayacaktır. Ama film, nedense Kör Adam’ın askeri yönüne dair pek fazla bilgi sunmuyor izleyiciye. Savaş gazisi olduğu sıklıkla dile getiriliyor ama daha çok kızını kaybetmesine ve Kör Adam’ın küçük sırrına odaklanılıyor. Belki de Kör Adam’ın değil Rocky’nin tarafını tutmamız amaçlandığı için böyle bir tutum sergileniyor.

Daniel Zovatto, Jane Levy, Dylan Minnette - Don't Breathe (2016)

Film için ev istilası alt türüne veya kısıtlı mekanda geçen korku filmlerine farklı bir bakış açısı kazandırdığını pek söyleyemeyiz. “Ava giden avlanır”, “Buradan çıkış yok” gibi türün geleneksel fikirlerini kullanıyor ama diğer örneklere nazaran bazı klişeleri de elinin tersiyle itmeyi başarıyor. Mesela mekan olarak terkedilmiş mahalledeki köhne bir evin seçilmesi; meraklı komşu, devriyeye çıkmış polis gibi ölmekle yükümlü yan karakterlerin ortaya çıkmasının önüne geçiyor. Veya biri öldüğünde diğer karakterler ardına bakmadan yoluna devam edebiliyor. Özetle Don’t Breathe filmi, gerilim dozu yüksek, kan banyosu yaptırmayan, ses ve ışığın yerinde kullanıldığı kalburüstü bir yapım.

Don't Breathe (2016)

 

KÜNYE / IMDB: 7,1

Yönetmen: Fede Alvarez

Senaryo: Fede Alvarez, Rodo Sayagues Mendez

Oyuncular: Jane Levy (Rocky), Stephen Lang (Kör Adam), Dylan Minnette (Alex), Daniel Zovatto (Money), Emma Bercovici (Diddy)

Müzik: Roque Baños

Görüntü Yönetmeni: Pedro Luque

Kurgu: Eric L. Beason, Louise Ford, Gardner Gould

Ülke: ABD

Don’t Breathe (2016) Fragman

Benzer Yazılar

1 Yorum

la tahzen 24 Eylül 2016 - 22:57

teşekkürler

Reply

Yorum Yazın