Anasayfa 1980'ler Of Unknown Origin (1983)
Peter Weller - Of Unknown Origin (1983)

Of Unknown Origin (1983)George P. Cosmatos’un yönetmenliğini yaptığı Of Unknown Origin (Çıldırtan Şüphe, 1983) adlı korku filminde, Robocop (1987) filminden hatırladığımız Peter Weller ilk defa başrolde yer alıyor. Daha çok erotik-gerilimlerde yer alan Shannon Tweed’in ise ilk sinema deneyimi olduğunu da hatırlatalım. Bir adamın evindeki sıçanla kıyasıya mücadelesini anlatan filmi, fare korkusu olanlara kesinlikle tavsiye etmediğimi en baştan belirteyim.

Bart Hughes, evli ve çocuğu olan, işinde başarılı bir adamdır. Eşi, çocuğuyla beraber babasını görmek için bir süreliğine evden ayrılır. Bu durum aslında Bart’ın işine gelir. Çünkü kısa zamanda yetiştirmesi gerektiği bir sunumu vardır. Fakat eve dadanan bir sıçan, Bart’ın bütün planlarını ve düzenini mahvedecek, her şeyin çığırından çıkmasına yol açacaktır.

Fareler, korku filmlerinde sıklıkla kullanılan hayvanların başında gelir. Bazen küçük bir sahnede izleyiciyi tiksindirmek için figüran olarak yer alır. Bazen de başroldeki oyuncudan rol çalabilecek kadar ön planda olur. Of Unknown Origin’de kullanılan sıçan ise aşırı yakın plan kullanılarak biraz izleyicinin gözüne sokulduğu için filmde önemli bir karakter olmasına rağmen sadece tiksindirme ve rahatsız etme işlevi görüyor.

Peter Weller - Of Unknown Origin (1983)

Chauncey G. Parker III adlı yazarın “The Visitor” kitabından uyarlanan Of Unknown Origin, sıçanlar hakkında bayağı bilgi sahibi olmamızı sağlayan bir korku filmi. Filmin ilginç yanı ise hem aile hayatında hem de işle ilgili sıkıntıları olan Bart’ın evde tek kaldığı zaman sıçanın ortaya çıkması. Etrafa mutlu görünmeye çalışan ve kendini bir erkek olarak yetersiz gören Bart, sıçan ile olan mücadelesinde bir nevi erkekliğini kanıtlamaya çalışır. Karısı zengin olduğu için maddi yönden ona karşı kendini eksik hisseder ve bu yüzden herkesin imrenerek bakacağı şato gibi bir ev tasarlar. Ama yine de eşinin babasıyla yarışacak seviyede bile değildir. Onun için bir yandan işinde yükselmeye çalışırken diğer yandan eşine ve çocuğuna değil, evine vakit ayırır. O üstüne titrediği eve musallat olan sıçan ise onun erkekliğini kanıtlamak için aslında bir fırsattır. Evin maketinin yer aldığı bodrum katı sıçanın yuvası işlevi görür ve birbirlerinin evine müdahale ettiklerinde aralarındaki savaşın şiddeti gittikçe artar. Bart’ın hem öz güvenini hem de tırnaklarıyla kazıyarak yarattığı iş ve aile hayatını geri kazanabilmesi için bu savaşı kazanmak zorundadır.

Shannon Tweed - Of Unknown Origin (1983)Yüzyıllardır hayvan ve insan arasındaki çekişme hem film hem de kitaplara konu olmuştur. Bu filmde de iki örneğine rastlıyoruz. Bart’ın sıçanın çıkardığı seslerden rahatsız olup tavana Herman Melville’nin Moby Dick kitabıyla vurması, Kaptan Ahab’ın büyük beyaz balina ile intikam dolu savaşına güzel bir gönderme olarak yer alıyor. Yüzeysel olarak baktığımızda yine insanla hayvan arasındaki mücadeleyi konu edinen Ernest Hemingway’in kitabından uyarlanan The Old Man and the Sea (1958)’yi televizyondaki film olarak da görmemiz mümkün.

Of Unknown Origin (1983)

Herman Melville – Moby Dick

Of Unknown Origin (1983)

The Old Man and the Sea (1958)

 

Of Unknown Origin, tek bir sıçanla bile korku filmi çekilebileceğini gösteren, az bilinen ve keşfedilmesi gereken korku filmlerinden biri.

Of Unknown Origin (1983)KÜNYE / IMDB: 6,2

Yönetmen: George P. Cosmatos

Senaryo: Brian Taggert, Chauncey G. Parker III

Oyuncu: Peter Weller (Bart Hughes), Shannon Tweed (Meg Hughes), Jennifer Dale (Lorrie Wells), Lawrence Dane (Eliot Riverton), Kenneth Welsh (James Hall), Louis Del Grande (Clete)

Müzik: Kenneth Wannberg

Görüntü Yönetmeni: René Verzier

Kurgu: Roberto Silvi, Hubert de La Bouillerie

Ülke: Kanada, ABD

Of Unknown Origin (1983) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın