Anasayfa 1950'ler A Kiss Before Dying (1956 / 1991)
Robert Wagner, Matt Dillon - A Kiss Before Dying (1956 / 1991)

A Kiss Before Dying (1956)A Kiss Before Dying (1956)

Gerd Oswald’ın yönetmenliğini yaptığı ve Ira Levin’in romanından uyarlanan A Kiss Before Dying (1956) adlı kara filmde Robert Wagner, Virginia Leith, Joanne Woodward gibi oyuncular yer alıyor. Ayrıca filmin kötü adamı Corliss’in annesini, The Maltese Falcon (1941) filminin meşhur ölümcül kadını Mary Astor’un canlandırdığını da es geçmeyelim.

Bud Corliss, fakir ama çalışkan, gelecek vaat eden bir gençtir. Sevgilisi Dorothy Kingship ise zengin bir iş adamının kızıdır. Aralarındaki sınıf farkından dolayı imkansız bir aşka dönüşen bu ilişki, Dorothy’nin hamile kalmasıyla içinden çıkılmaz bir hal alır. Gizlice nikah kıymaya karar verirler ama Corliss’in evlenmeye pek niyeti yoktur aslında. Dorothy’i geleceğinin önünde bir engel olarak görür ve onu ortadan kaldırma planları yapar.

Joanne Woodward, Robert Wagner - A Kiss Before Dying (1956)

Alışık olduğumuz üzere hep kadınlara ölümcül ve baştan çıkartan sıfatları eklenir. Ama erkeklerin de hırs ve zaaflarından yola çıkarak sempati beslenemeyecek kadar kötü olduğu karakterlere yer verilmiştir. Corliss’e baktığımızda annesiyle yaşayan, babası gibi fakir ve silik biri olmak istemediği için çok çalışan, hırslı bir gençtir. Fakat kariyerine engel olacak bir pürüz çıkınca kolay yolu seçer. Filmin yaklaşık ilk yarısı Dorothy’i öldürme planlarıyla geçer. Amacına ulaştıktan sonra ise daha tehlikeli bir plan yapar ve Dorothy’nin kız kardeşi Ellen’ı tavlayıp zengin bir eve damat gitmeye çalışır. Büyük ihtimalle Corliss’in Dorothy ile ilişki kurması da aynı sebeptendir. Ama Dorothy’nin daha çıtkırıldım olması ve babasının onu kimselere yar etmeme çabası, ilk planın suya düşmesine sebep olur. Sadece paraya ve güce tapan Corliss’in “seni seviyorum” demesi, aynı ölümcül kadınlarda olduğu gibi pek de inandırıcı değildir.

A Kiss Before Dying (1956)KÜNYE / IMDB: 6,8

Yönetmen: Gerd Oswald

Senaryo: Lawrence Roman, Ira Levin

Oyuncular: Robert Wagner (Bud Corliss), Virginia Leith (Ellen Kingship), Joanne Woodward (Dorothy Kingship), George Macready (Leo Kingship)

Müzik: Lionel Newman

Görüntü Yönetmeni: Lucien Ballard

Kurgu: George A. Gittens

Ülke: ABD

A Kiss Before Dying (1991)A Kiss Before Dying (1991)

1956 yapımı A Kiss Before Dying filmini izledikten sonra 1991 tarihli yeniden çevrimini de izlemenizi tavsiye ederim. Aslında pek beğenilen bir uyarlama olmasa da özellikle Corliss karakterini neden böylesine kötü bir yola başvurmuş olduğunu daha iyi anlamamızı sağlıyor, zaafları ve hırsı daha bir anlam kazanıyor. Ayrıca ilk filmde Dorothy ile olan ilişkisine ağırlık verilirken ikinci filmde Ellen ile olan beraberliği ön plana çıkıyor. Böylece iki film, birbirlerinin eksikliğini tamamlıyor.

Yeni kara filmlere katılan erotik gerilim ögesinin, 1991 yapımı A Kiss Before Dying filminde birkaç sahnede mevcut olduğunu not düştükten sonra oyuncu kadrosuna da kısaca değinelim; 80 ve 90’lı yıllarda dikkat çeken bir aktör olan Matt Dillon, filmin kötü ve baştan çıkartan adamı Jonathan Corliss’i canlandırıyor. Blade Runner (1982) filmindeki rolüyle akıllarda kalan Sean Young’ı ise hem Ellen hem de Dorothy olarak görmek mümkün. Altın Ahududu Ödülleri (Razzie Awards)’nin özellikle 90’lı yıllarda çok sevdiği bir oyuncu olan Young, bu filmde canlandırmış olduğu iki karakterle hem “En Kötü Kadın Oyuncu” hem de “En Kötü Yardımcı Kadın Oyuncu” dallarında ödülü kucaklamıştır. Filmin kadrosunda dikkat çeken diğer isimler arasında ise James Russo ve Diane Ladd yer alıyor.

A Kiss Before Dying (1991)

A Kiss Before Dying filminin iki versiyonunun da çok sağlam yapıtlar olmadığını sadece kara film/yeni kara film hayranlarının ilgi duyabileceği türden filmler olduğunu da hatırlatalım.

A Kiss Before Dying (1991)KÜNYE / IMDB: 5,7

Yönetmen: James Dearden

Senaryo: Ira Levin, James Dearden

Oyuncular: Matt Dillon (Jonathan Corliss), Sean Young (Ellen / Dorothy), James Russo (Dan Corelli), Max von Sydow (Thor Carlsson), Diane Ladd (Bayan Corliss), Rory Cochrane (Chico)

Müzik: Howard Shore

Görüntü Yönetmeni: Mike Southon

Kurgu: Michael Bradsell

Ülke: İngiltere, ABD

Benzer Yazılar

Yorum Yazın