Anasayfa 1960'lar Lady in a Cage (1964)
Olivia de Havilland - Lady in a Cage (1964)

Lady in a Cage (1964)Ağırlıklı olarak dizi yönetmenliği yapan Walter Grauman’ın çektiği Lady in a Cage (Kafesteki Kadın, 1964) filmi, toplumun yozlaşmasını yoğun bir şekilde işleyen şiddetin finale doğru tavan yaptığı bir gerilim filmi. The Dark Mirror (1946) adlı kara filmden de hatırladığımız Olivia de Havilland, bu filmde zorlu bir rolün altından kalkmış. Bayan Hilyard’ın başlardaki narin, oğlunun üstüne titreyen, korumacı anne imajı, sonlara doğru hayatta kalabilmek adına her şeyi yapabilen savaşçı bir kadına dönüşüyor. Kariyerinin daha başında olan James Caan ise serserilerin başı ve en kötüsü olan Randall karakterini canlandırıyor

Cornelia Hilyard, geçirdiği bir kaza sonucu bir süreliğine değnekle yürümek zorunda kalır ve iki katlı bir evde yaşadığı için özel bir asansör kullanmaktadır. Oğlu Malcolm ile beraber yaşayan Bayan Hilyard gayet zengin bir kadındır. Malcolm, birkaç günlüğüne evden ayrılır ve koca evde tek başına kalır. Ufak bir kaza sonucu evlerinin elektrik hattında bir arıza olur ve maalesef Bayan Hilyard asansörün içinde mahsur kalır. Asansördeki yardım butonuna bassa da kimsenin umurunda olmaz. Fakat bu yardım çığlıkları alkolik bir evsiz olan George’un gözünden kaçmaz. Ama niyeti Bayan Hilyard’ın muazzam şarap mahzenini patlatmaktır. Üç kişilik genç serseri grubunun ise aklı pek de yerinde olmayan George’a bütün ganimeti bırakmaya niyetleri yoktur. Evin içinde insan sayısı artmasına rağmen kimse Bayan Hilyard’a yardım etmez hatta hayatı tehlike altındadır.

Olivia de Havilland - Lady in a Cage (1964)

Lady in a Cage filminin daha jeneriğinde bile toplumun umursamaz ve yozlaşmış tarafı gözler önüne seriliyor. Yerde yatan ölü köpeğin yanından gelip geçen insanlar, onu görür ama hiçbir şey yapmazlar. Bayan Hilyard’ın alarm butonunun sesini duyanlar da aynı vurdumduymazlık ile görmezden gelirler. Evi ilk keşfeden George da yardım etmeyi hiç düşünmez ama evdeki eşyaları ve şarapları taşıyabilmesi için eski hayat kadını Sade’den yardım ister. Sade ise Bayan Hilyard yerine George’a yardım etmeyi daha mantıklı bulur. Sade ve George, jenerikteki gibi kendi yoluna giden, umursamayan insanları temsil etmektedir. Olaya sonradan dahil olan Randall, Essie ve Elaine ise toplumun çığırından çıkmış, zayıfla alay eden, gördüğünüzde yolunu çevireceğiniz tipte gençlerdir. Filmin gerilimi ve şiddeti de bu üçlüden sonra iyice artar.

James Caan, Jennifer Billingsley, Ann Sothern, Jeff Corey - Lady in a Cage (1964)

Ev istilası (home invasion) alt türüne dahil edebileceğimiz Lady in a Cage, insanlığın nasıl kör, sağır ve dilsiz olduğunu anlatan, topluma sert bir eleştiri getiren, dönemine göre şiddet dozu yüksek sağlam bir gerilim filmi.

Lady in a Cage (1964)KÜNYE / IMDB: 6,9

Yönetmen: Walter Grauman

Senaryo: Luther Davis

Oyuncular: Olivia de Havilland (Cornelia Hilyard), James Caan (Randall), Jeff Corey (George L. Brady Jr.), Ann Sothern (Sade), Jennifer Billingsley (Elaine), Rafael Campos (Essie)

Müzik: Paul Glass

Görüntü Yönetmeni: Lee Garmes

Kurgu: Leon Barsha

Ülke: ABD

Lady in a Cage (1964) Fragman

Benzer Yazılar