Anasayfa 1920'ler Körkarlen / The Phantom Carriage (1921)
Victor Sjöström - Körkarlen / The Phantom Carriage, 1921

Körkarlen / The Phantom Carriage (1921)Victor Sjöström’ün yönetmenliğini yaptığı Körkarlen (The Phantom Carriage, 1921) İsveç yapımı sessiz bir korku filmi. Nobel Edebiyat Ödülü’nü alan hem ilk kadın, hem de ilk İsveçli yazar olan Selma Lagerlöf’ün aynı isimli romanından uyarlanan filmin hikayesinin, Charles Dickens’in A Christmas Carol (Bir Noel Şarkısı) kitabına biraz benzediğini de söylemek gerekir. Yönetmen Victor Sjöström filmde David Holm karakterini canlandırırken Astrid Holm, Tore Svennberg, Hilda Borgström gibi isimler yer alıyor.

Yardımsever, içi iyilikle dolu Edit, verem olmuştur ve ölüm döşeğindedir. Son kez David Holm’u ısrarla görmek ister. Etrafındakiler bu isteğe bir anlam veremese de David’i bulurlar ve o gelmeyi reddeder, yılbaşı gecesinde sokakta arkadaşlarıyla içmeyi tercih eder. Fakat aralarında bir tartışma yaşanır ve David ölür. Eski bir at arabasıyla gelen hayalet, arafta sıkışan David’e yaptığı hataları gösterecektir ama akıllanmak için biraz geç kalmıştır.

Victor Sjöström - Körkarlen / The Phantom Carriage, 1921

Körkarlen, David’in yılbaşı gecesi arkadaşlarına anlattığı bir hayalet hikayesi çerçevesinde gelişiyor. Efsaneye göre yılbaşı gecesinde son ölen kişi, o sene ölenlerin ruhunu eski arabasına koyup son yolculuğuna çıkarıyor ve bu görev yerine yeni bir kişi geçene kadar devam ediyor. David saat on ikiyi vurmadan çok kısa bir süre önce öldüğü için bu görevin ona verilmesi gerekirken, o bu görevi reddeder. Bunun üzerine de flashbackler aracılığıyla onun geçmişine doğru bir yolculuk yaparız. Edit’in onu neden ısrarla çağırdığını ve David’in umursamazca yaptığı kötülüklerin sebebini yavaş yavaş öğreniriz.

Körkarlen - The Phantom Carriage (1921)

Filmin dramatik yönü ağır bassa da fantastik öğelerle süslü bir korku filmi olduğunu kabul etmek gerekir. Çünkü sessiz film döneminde çekilmiş çoğu korku filmi gibi mesaj veren ve melodram içeren ama sahip olduğu ana hikaye ile korku hissi uyandıran bir film. Şu anda çoğu kişiye komik gelebilse de kullandığı çifte pozlama tekniği dönemine göre çok başarılı. Yaklaşık 100 yıl öncesinin filminde; yerde yatan bedenin, içinden bir ruhun çıkmasını izlediğimiz sahnenin çekilmesinin gayet cesurca olduğu söylenebilir.

Astrid Holm - Körkarlen / The Phantom Carriage, 1921

Sessiz filmlere ve siyah-beyaz korku filmi klasiklerine ilgi duyanların izlemesi gerektiği Körkarlen, İsveç sinemasının önemli filmlerinden biri ve tam bir klasik. Ayrıca filmin, 1958 yapımı aynı isimli bir yeniden çevriminin de olduğunu belirtelim.

Körkarlen / The Phantom Carriage (1921)

 

KÜNYE / IMDB: 8,1

Yönetmen: Victor Sjöström

Senaryo: Victor Sjöström, Selma Lagerlöf (aynı isimli romanından uyarlandı.)

Oyuncular: Victor Sjöström (David Holm),  Astrid Holm (Edit), Tore Svennberg (Georges), Hilda Borgström (Bayan Holm)

Görüntü Yönetmeni: Julius Jaenzon

Ülke: İsveç

Körkarlen (The Phantom Carriage, 1921) Sahneler

Benzer Yazılar

1 Yorum

şeyda nur Dincer 13 Ocak 2016 - 15:26

Merhaba blogunuxu takibe geldim bloguma beklerim

Reply

Yorum Yazın