Anasayfa 1950'ler House of Bamboo (1955)
House of Bamboo (1955)

House of Bamboo (1955)Samuel Fuller’ın yönetmenliğini yaptığı House of Bamboo (Tokyo Gangsterleri, 1955), Japonya’da geçen otantik detaylarla süslenmiş mafya temalı bir kara film.

Tokyo-Kyoto güzergahında giden bir askeri tren, Amerikan askeri ve Japon güvenlik güçleri tarafından ortaklaşa korunuyordur. Tren saldırıya uğrar ve bir Amerikalı çavuş öldürülür ama kimin yaptığına dair hiçbir ipucu yoktur. Biraz araştırmadan sonra bir fabrika soygununda ağır bir şekilde yaralanan Webber adındaki bir adamla bir bağlantının olduğunu keşfederler. Fakat Webber’ın durumu iyi değildir ve pek de konuşmaya niyeti yoktur. Cüzdanında Mariko adlı Japon bir kadının resmi vardır ve onunla iki ay önce gizlice evlenmişlerdir. Webber karısının olayla bağlantısının olmadığını söylese de bir çavuş, bilgi almak için Mariko’ya gönderilir. Kendini Webber’in arkadaşı Eddie Kenner olarak tanıtır. Fakat kadının hiçbir şeyden haberi yoktur. Bunun üzerine Kenner Tokyo’nun yeraltı dünyasına girerek büyük patrona ulaşır ve Sandy Dawson’ın yanına sızar ama elinde olmadan Mariko’yu da yanında sürükleyecektir.

Robert Ryan - House of Bamboo (1955)

House of Bamboo alışık olduğumuz siyah-beyaz kara filmlerden değil. Japonya’nın dünyasına yakışır bir şekilde renkli çekilmiş ve bolca Japon kültürüne özgü detaylar barındırıyor. Onların kültürlerine ait kısımlar filmin eğlenceli kısımları ama bir de olayların karanlık tarafı var ve o kısım da Amerikalıları anlatıyor. Kara filmlerde sıklıkla kötü adam rollerinde görmeye alışık olduğumuz Robert Ryan, filmde Sandy’i canlandırıyor. Sandy, hem duygusal hem de sert mizacıyla dikkat çeken ve finale doğru acımasızlaşan bir mafya babası. Filmde açıkça telaffuz edilmese de eşcinsel olduğuna dair de bazı emareler mevcut. Örnek vermek gerekirse; Sandy, çalışanlarıyla beraber aynı mekanda kalmaktadır ve herkesin ”kimono kız” diye adlandırılan bir metresi vardır. Ama Sandy’nin o tarakta bezi yoktur. Ayrıca Griff ile aralarında tuhaf duygusal bir bağ vardır ama muhbir Eddie’nin aralarına katılmasıyla ile Sandy’nin ilgisi Eddie’ye doğru kayar. Kara film araştırmalarında sıklıkla dile getirilen eşcinsellik göstergesi üstü fazla örtülü olsa da Sandy’de vardır.

Robert Stack - House of Bamboo (1955)

Film, çok alengirli bir hikayeye sahipmiş gibi başlasa da mevzu çabuk çözülür. Kısaca beyin jimnastiği yaptırmayan, sade bir hikayeye sahip ama klasik kara film sevenleri tatmin edecek düzeyde. Aslında kara film dokusu ile çok da bağdaşmayan görselliği tuhaf bir şekilde çekici ve özellikle finaldeki sahne, filmin en iyisi.

Shirley Yamaguchi - House of Bamboo (1955)

House of Bamboo, kara film severler için ilginç bir deneyim. Ayrıca benzer bir konuya sahip The Street with No Name (1948) filmine de bir göz atabilirsiniz.

House of Bamboo (1955)KÜNYE / IMDB: 6.9

Yönetmen: Samuel Fuller

Senaryo: Harry Kleiner, Samuel Fuller

Oyuncular: Robert Ryan (Sandy Dawson), Robert Stack (Çavuş Eddie Kenner), Shirley Yamaguchi (Mariko Nagoya), Cameron Mitchell (Griff), Brad Dexter (Yüzbaşı Hanson), Biff Elliot (Webber)

Müzik: Leigh Harline

Görüntü Yönetmeni: Joseph MacDonald

Kurgu: James B. Clark

Ülke: ABD

House of Bamboo (1955) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın