Anasayfa 1980'ler House of Games (1987)
Lindsay Crouse - House of Games (1987)

House of Games (1987)Senarist olarak da tanıdığımız David Mamet’in ilk yönetmenlik denemesi olan House of Games (Oyun Evi, 1987) adlı yeni kara filmde Lindsay Crouse, Joe Mantegna ve William H. Macy gibi oyuncular yer alıyor.

Psikiyatrist Margaret Ford, yeni çıkan kitabı ve hastaları sayesinde hali vakti yerinde ama yine de mutsuz genç bir kadındır. Meslektaşı Maria Littauer haricinde hiç arkadaşı yoktur ve zaten işi dolayısıyla arkadaşlara ayıracak vakti de yoktur. Bir gün Billy Hahn adında bir hastası, kumar borcundan dolayı öldürüleceğini söyler ve “bana yardım edemezsin” diye de ekler. Ama Margaret hastasına yardımcı olmaya kararlıdır ve “House of Games” adındaki bir bara gidip Mike adındaki adamı bulur ve Billy’nin borcunu silmesini ister. Mike da bu teklifi geri çevirmez ama bir şartı vardır. Mike’ın kumar masasındaki ezeli rakibini yenebilmesi için onun yardım etmesi gerekmektedir. Teklifi kabul eder ama olaylar ikisinin de düşündüğü gibi gelişmeyecektir. Çünkü Mike iflah olmaz bir dolandırıcı, Margaret ise sakin bir kadın olmasına rağmen heyecanı seven birisidir ve bu iki farklı insanın arasındaki elektrik onları çok başka bir noktaya getirecektir.

Lindsay Crouse, Joe Mantegna - House of Games (1987)

House of Games, barın önündeki dumanlı, izbe, karanlık sokak ve tek gecelik otel odası gibi mekanları ile klasik kara filmleri anımsatıyor. Margaret ise aslında bir femme fetale olabilmeye çok uzak bir karaktere sahip olmasına rağmen film boyunca yavaş yavaş başka bir karaktere evrilmesini izliyoruz. Özellikle Margaret’ın mı yoksa anasının gözü olan Mike’ın mı baskın çıkacağı ve sürprizin sürprizi kovaladığı sahneler, izleyicinin merakını ayakta tutan detaylar arasında yer alıyor.

House of Games (1987)

House of Games, biraz durağan başlayan ama kısa sürede kendine çekmeyi başarabilen, dolandırıcılık üzerine bir yapım. Yerinde psikolojik tespitler ve üçkağıt üzerine tüyolarla detayları ön plana çıkarılmış, dönemine göre farklı bir yeni kara film. Dolandırıcılık üzerine olan filmleri sevenlerin The Grifters (1990) ve Nueve reinas (2000) filmlerini de izlemelerini tavsiye ederim.

House of Games (1987)KÜNYE / IMDB: 7,3

Yönetmen: David Mamet

Senaryo: David Mamet, Jonathan Katz

Oyuncular: Lindsay Crouse (Margaret Ford), Joe Mantegna (Mike), Lilia Skala (Doktor Maria Littauer), Steven Goldstein (Billy Hahn), William H. Macy (Moran), J.T. Walsh (İşadamı)

Müzik: Alaric Jans

Görüntü Yönetmeni: Juan Ruiz Anchía

Kurgu: Trudy Ship

Ülke: ABD

House of Games (1987) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın