Anasayfa 1970'ler The Little Girl Who Lives Down the Lane (1976) – Film Eleştirisi
Martin Sheen, Jodie Foster - The Little Girl Who Lives Down the Lane (1976)

The Little Girl Who Lives Down the Lane (1976) – Film Eleştirisi

Müge İbrikçi Baran

The Little Girl Who Lives Down the Lane (1976) Nicolas Gessner’ın yönetmenliğini yaptığı The Little Girl Who Lives Down the Lane (1976) adlı gerilim filmi Laird Koenig’in aynı isimli romanından uyarlandı. Filmde Jodie Foster, Martin Sheen, Alexis Smith gibi oyuncular yer alıyor.

Rynn 13 yaşında olmasına rağmen gayet olgun bir çocuktur. Yaşadığı küçük kasabada kocaman bir evde babasıyla oturmaktadır. Ama babasının ortalarda hiç görünmemesi ev sahibi Bayan Hallet’ın dikkatini çeker ve bu durum oğlu Frank Hallet’ın da gözünden kaçmaz. Rynn’ın işi çok zordur. Çünkü Bayan Hallet’ın baskıcı tavırları ve oğlunun pedofili geçmişi tehlikenin habercisidir. Rynn, pek kimseyle iletişim kurmamasına rağmen yaşanan talihsizlik, boş zamanlarında sihirbazlık yapan Mario ile arkadaş olmalarını sağlar. Ama Rynn’ın özgüveni ve olgunluğu, Mario’nun desteği ve Polis Miglioriti’nin arada eve uğramaları küçük bir kızın istediği gibi yaşamasına olanak sağlayacak mıdır?

Jodie Foster - The Little Girl Who Lives Down the Lane (1976)

Rynn’da büyümüş de küçülmüş çokbilmiş çocuk sempatisi yok ve bildiğimiz çocuklardan çok farklı bir mizaca sahip. Olgun, duygularını belli etmeyen, kimseye güvenmeyen, sorunları sakin bir şekilde tek başına halleden adeta küçük yalnız bir kadın… 1976 senesi Rynn’ı canlandıran Jodie Foster’ın parladığı bir yıl ve The Little Girl Who Lives Down the Lane filminin yanı sıra Foster, Bugsy Malone, Taxi Driver (Taksi Şoförü), Freaky Friday filmlerinde de önemli roller üstlendi. 70’li yıllarda ön plana çıkan ve hala oyunculuğa devam eden Martin Sheen, kara filmlerde sıklıkla yer alan Alexis Smith, ünlü şarkıcı ve söz yazarı Mort Shuman’ın filmin kadrosunda olduğunu da ekleyelim.

Jodie Foster, Scott Jacoby - The Little Girl Who Lives Down the Lane (1976)

The Little Girl Who Lives Down the Lane, Halletların devreye girdiği sahnelerde gerilimin tırmandığı, oyuncu performanslarının ön planda olduğu, daha çok evin salonu kullanılarak kısıtlı mekanda tedirginlik duygusunu sağlayan başarılı bir gerilim. Fakat filmle ilgili küçük bir eleştiride bulunmak gerekiyor. Jodie Foster’ın yaşı küçük olduğu için ablası dublörlüğünü üstlenmiş olsa da filmde yer alan çıplaklığın ne kadar gerekli bir sahne olduğu tartışılır. İzleyiciye Frank Hallet’ın röntgenci versiyonu muamelesi yapılıyor ve küçük bir kızın bedeni gerçek olmasa bile teşhir ediliyor. Peki, neden gereksiz? Çünkü sahnenin kıyafetli olarak çekilmesi orada izleyiciye aktarılmak istenen duyguyu aynı şekilde sağlayabilirdi.

The Little Girl Who Lives Down the Lane (1976) KÜNYE / IMDB: 7,1

Yönetmen: Nicolas Gessner

Senaryo: Laird Koenig

Oyuncular: Jodie Foster (Rynn), Martin Sheen (Frank Hallet), Alexis Smith (Bayan Hallet), Scott Jacoby (Mario), Mort Shuman (Miglioriti)

Müzik: Christian Gaubert

Görüntü Yönetmeni: René Verzier

Kurgu: Yves Langlois

Ülke: Kanada, Fransa

The Little Girl Who Lives Down the Lane (1976) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın