Anasayfa 1960'lar I Am Legend (2007) ve Öncesi
I Am Legend (2007) ve Öncesi

The Last Man on Earth (1964)Ubaldo Ragon ve Sidney Salkow’un yönetmenliğini yaptığı The Last Man on Earth (1964) adlı korku-bilimkurgu filmi Richard Matheson’un “I Am Legend” adlı kitabından uyarlandı. Kitap Türkiye’de “Hepimiz Vampiriz” adıyla 1972 yılında Milliyet Yayınları tarafından A. Yesari çevirisiyle basılmıştır. Daha sonra ise  “Ben Efsane!” adıyla Özgen Berkol Doğan’ın çevirisiyle İthaki Yayınları’ndan 2003 yılında tekrar yayımlanmıştır.* The Last Man on Earth filminin oyuncu kadrosunda Vincent Price ve Franca Bettoia gibi oyuncular yer alıyor.

Dünyada nedeni belirsiz bir salgın hastalık ortaya çıkmıştır ve insanlar bu hastalıktan dolayı vampire dönüşürler. Fakat Doktor Robert Morgan, zamanında onu bir yarasanın ısırması sonucu virüse karşı bağışıklık kazanmıştır ve vampire dönüşmemiştir. Ama Morgan artık yalnızlıktan çok sıkılmıştır. 3 senedir tek başınadır. Elinden geldiğince şehrin sokaklarını vampirlerden temizlemeye ve telsiz aracılığıyla insanlara ulaşmaya çalışmaktadır. Tam umudunu kesmişken Ruth ile karşılaşır. Ama olaylar pek de düşündüğü gibi gelişmez.

The Last Man on Earth 60’lı yılların korku sinemasına yakışan bir sadelikte çekilmiş bir film. Filmde salgın sonrası virüs kapan insanlar vampire dönüşse de ağır yürüyüşleri ve zayıflıklarıyla zombiye daha çok benziyorlar. Ama sarımsaktan, güneşten ve aynalardan pek hoşlanmıyorlar ve göğüslerine saplanan kazıkla ancak ölebiliyorlar. Fazla konuşamasalar da en azından “Morgan” diyebiliyorlar.

Vincent Price - The Last Man on Earth (1964)

KÜNYE / IMDB: 7,0

Yönetmen: Ubaldo Ragona, Sidney Salkow

Senaryo: William F. Leicester, Furio M. Monetti, Ubaldo Ragona, Richard Matheson

Oyuncular: Vincent Price (Doktor Robert Morgan), Franca Bettoia (Ruth Collins), Emma Danieli (Virginia Morgan), Giacomo Rossi-Stuart (Ben Cortman)

Müzik: Paul Sawtell, Bert Shefter

Görüntü Yönetmeni: Franco Delli Colli

Kurgu: Gene Ruggiero, Franca Silvi

Ülke: ABD, İtalya

The Omega Man (1971)

The Omega Man (1971)1971 yılında Boris Sagal’ın yönetmenliğinde çekilen The Omega Man (Tek Adam), The Last Man on Earth filmindeki gibi dünyada tek kalan bir adamı anlatıyor. Charlton Heston, Anthony Zerbe, Rosalind Cash gibi oyuncular filmin kadrosunda yer alıyor. Aslında genel olarak filmlerin konusu aynı olsa da ilerleyen dakikalarda film çok başka yerlere gidiyor. Filmde adeta bir tarikat gibi yer alan vampirler, kendilerini bir aile olarak görüyorlar ve kendilerinin değil Neville’ın bir şeytan olduğunu düşünüyorlar. Onu yok etmek için de ellerinden ne gelirse yapıyorlar. Kendini son insan zanneden kahramanımız Neville, Lisa ile karşılaşana kadar bu aileyle savaşını sürdürüyor. Bir süre Lisa ile salgından önceki gibi normal bir hayat yaşamaya çalışsalar da vampirlerin lideri Matthias’in Neville’ın peşini bırakmaya niyeti yoktur.

The Omega Man filmi, The Last Man on Earth filmine kıyasla aksiyonu daha bol bir film. Konu aynı olsa da The Omega Man filmi, mevzunun bayağı bir dışına çıkıyor ve B-film tadına yaklaşıyor. Filmdeki vampirler kendi aralarında organize olmuşlar ve kendilerini bir aile olarak görüyorlar. Bu ailenin bir üyesi olmayan Neville’ı ise bir tehdit olarak görüyorlar, aynı Neville’ın onları tehdit olarak görmesi gibi.

Charlton Heston - The Omega Man (1971)

KÜNYE / IMDB: 6,6

Yönetmen: Boris Sagal

Senaryo: John William Corrington, Joyce Hooper Corrington, Richard Matheson

Oyuncular: Charlton Heston (Neville), Anthony Zerbe (Matthias), Rosalind Cash (Lisa)

Müzik: Ron Grainer

Görüntü Yönetmeni: Russell Metty

Kurgu: William H. Ziegler

Ülke: ABD

I Am Legend (2007)

I Am Legend (2007)Constantine, Water for Elephants, The Hunger Games serisi gibi filmlerin yönetmenliğini yapan  Francis Lawrence’ın çektiği I Am Legend (Ben Efsaneyim, 2007) ise uyarlandığı kitapla ilk defa aynı ismi taşıyor. Kahramanın ismi de filmde, ilk defa kitapla aynı şekilde Robert Neville olarak geçiyor. Filmin kadrosunda Will Smith, Alice Braga, Charlie Tahan gibi oyuncular yer alıyor.

I Am Legend filmi de aynı diğer iki uyarlamada olduğu gibi yalnız adam Robert Neville ile başlıyor ama bu sefer yanında köpeği Sam’de var. Ama tabii bir köpek yetmiyor ona insanlığı kurtarmak için deneyler yapıyor. Robert Neville’ın düşmanı olanlar bu sefer vampirden çok zombiye benziyorlar. The Last Man on Earth filminde olduğu gibi “Efsane Adam”ımız sarımsak ve aynalarla uğraşmıyor. Ama zombivari olan bu mutantlar ya da başka tabirle virüsten etkilenen bu insanlar güneşe çıkamıyorlar ve çok zeki gibi durmasalar da bazı şeyleri taklit edebiliyorlar. Ayrıca çok hızlı ve güçlüler…

I Am Legend (2007)

KÜNYE / IMDB: 7,2

Yönetmen: Francis Lawrence

Senaryo: Mark Protosevich, Akiva Goldsman, Richard Matheson

Oyuncular: Will Smith (Robert Neville), Alice Braga (Anna), Charlie Tahan (Ethan), Salli Richardson-Whitfield (Zoe Neville), Willow Smith (Marley Neville), Emma Thompson (Doktor Alice Krippin)

Müzik: James Newton Howard

Görüntü Yönetmeni: Andrew Lesnie

Kurgu: Wayne Wahrman

Ülke: ABD

SONUÇ

Richard Matheson’un kitabından uyarlanan bu üç film de aynı kitaptan uyarlanmalarına rağmen birbirinden çok farklılar. Üçü de boş sokaklar ve yalnız bir adamla başlıyor olsa da devamındaki olaylar ve salgının ortaya çıkış sebepleri tamamen kendine özgü bir şekilde anlatılıyor. The Last Man on Earth filminde bilinmeyen bir sebeple bir hastalık ortaya çıkıyor. The Omega Man filminde devletlerin arasındaki iktidar savaşının sonucunda insanlık bu hale geliyor.  I Am Legend filminde ise kansere çözüm bulmak için yapılan iyi niyetli deneyler böyle kötü sonuçlar doğuruyor.

I Am Legend filminde Batman vs. Superman Posteri

I Am Legend filminde görünen Batman vs. Superman Posteri

The Last Man on Earth, 1960’lı yıllara yakışan sadelikte bir korku-gerilim filmi. Özellikle Vincent Price hayranları bu filmi kaçırmasın. Çünkü Price, filmi neredeyse tek başına omuzluyor. The Omega Man’de ise Charlton Heston’ın 70’li yıllara yakışan bir rahatlığı ve sert bir duruşu var. Ama filmdeki abartılı aksiyon ve konudan fazla sapıldığını göz önünde bulundurduğumuzda film biraz ucuz duruyor. Ama yine de sıkmadan kendini izlettiriyor ve vampir ailesinin hayat felsefesi de filmin ayrı bir dikkat çekici tarafı olarak yer alıyor. I Am Legend filminde ise The Omega Man’de gibi aksiyon çok ve film öcülüne göre daha sağlam bir senaryo üzerinden ilerliyor. 2000’lerin teknolojisi ile çekildiği için efektler de gayet güzel olmuş. Ayrıca filmin alternatif bir sonu da var. (Yazının sonunda videoya ulaşabilirsiniz.) I Am Legend filminin devamının çekileceği daha doğrusu olayların başlangıcını anlatan bir filmin olacağı uzun zamandır dönen efsaneler arasında olsa da bununla ilgili bir çalışmanın olmadığını da belirtelim.

I Am Legend (2007)  Türkçe Altyazılı Alternatif Final

Benzer Yazılar

Yorum Yazın