Anasayfa 1940'lar Ride the Pink Horse (1947)
Wanda Hendrix - Ride the Pink Horse (1947)

Ride the Pink Horse (1947)Robert Montgomery’nin yönetmenliğini yaptığı ve başrolü üstlendiği Ride the Pink Horse (Kanlı Bayram, 1947) adlı kara film, Dorothy B. Hughes’in aynı isimli romanından uyarlandı.

Lucky Gagin, arkadaşının intikamını almak ve biraz da para kazanmak için San Pablo adında küçük bir sınır kasabasına gelir. İşi pek de kolay değildir. İntikam almak istediği Frank Hugo adındaki adam tehlikeli biridir ve kolay kolay Gagin’e pabuç bırakacak birisine de benzemiyordur. Arkadaşı Shorty’nin patronu olan Frank Hugo, onu adamlarına öldürtmüştür ve hiçbir ceza almadan Fiesta festivaline eğlenmeye gelmiştir. Frank Hugo’nun peşine takılmış hükümet için çalışan Retz, sevimli olduğu kadar bir o kadar da yabani olan Pila, sarhoş ama iyi yürekli Pancho, Gagin’e yardım etse de, ne dilinden ne de kültüründen bihaber olduğu bu yerde Gagin’in istediğine ulaşması zordur.

Robert Montgomery - Ride the Pink Horse (1947)

Gagin, bir savaş gazisidir ama çoğu kara filmdeki karakterde olduğu gibi bu savaş onu sadece binlerce kahramandan birisi yapmıştır. Savaşın ne kadar anlamsız olduğunu sonradan anlamıştır. Bu yüzden de hükümet ve kadınlardan pek hoşlanmamaktadır. Çünkü ikisi de ona pek uğurlu gelmemiştir ve savaştan sonra onu terk etmişlerdir. Ülkesi için beraber savaştığı arkadaşı Shorty de sivil hayatta pis işlere bulaşmıştır ve bunun bedelini de canıyla ödemiştir. Gagin de kendine göre bir intikam planı hazırlar. Frank Hugo için hayatında en önemli şey olan ve kendine de uzun süre yetecek olan “para”yı koparmak. Ride the Pink Horse filminde yüzeysel olarak anlatılan hikaye bu, ama Gagin’in asıl intikam almak istediği ABD’nin simgesi olan “Sam Amca”. Bu da Retz ile aralarında geçen diyaloglardan rahatlıkla anlaşılabiliyor.

Robert Montgomery, Ride the Pink Horse haricinde  Lady in the Lake (1947) isimli kara filmin de yönetmenliğini yapmış ve başrolü canlandırmıştır. Ayrıca Thomas Gomez’in, filmdeki Pancho karakteriyle “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” dalında bir Oscar adaylığı aldığını da not düşelim.

Thomas Gomez - Ride the Pink Horse (1947)

Ride the Pink Horse filmi, II. Dünya Savaşı’nda savaşmış ve umduğunu bulamamış sonrasında da herkese güvenini kaybetmiş bir anti kahramanın intikam alma hikayesini ve yırtmaya çalışmasını anlatıyor. Film, Amerikan kültüründen farklı bir eyaleti kendini mekan olarak belirleyip adeta kahramanın sivil hayatla yabancılaşmasını anlatıyor. Ama o kültürün üzerinde çok da durmuyor ve Gagin gibi izleyici de yabancılaşıyor. Aslında filmin geçmekte olduğu Fiesta festivaline daha çok odaklanılabilirmiş ve Pila’yı daha iyi tanımamıza izin verilebilirmiş. Çünkü başrol haricindeki karakterler biraz yüzeysel anlatılıyor. Bu eksikliklerin haricinde iyi ve kötü insan olmak arasında sıkışıp kalmayı başarılı bir şekilde anlatan bir kara film izleyiciye sunuluyor.

Ride the Pink Horse (1947)KÜNYE / IMDB: 7,3

Yönetmen: Robert Montgomery

Senaryo: Ben Hecht, Charles Lederer, Dorothy B. Hughes

Oyuncular: Robert Montgomery (Lucky Gagin), Thomas Gomez (Pancho), Wanda Hendrix (Pila), Fred Clark (Frank Hugo), Andrea King (Marjorie Lundeen), Art Smith (Bill Retz)

Müzik: Frank Skinner

Görüntü Yönetmeni: Russell Metty

Kurgu: Ralph Dawson

Ülke: ABD

Ride the Pink Horse (1947) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın