Anasayfa 1950'ler The Big Combo (1955)
The Big Combo (1955)

The Big Combo (1955)

Joseph H. Lewis‘in yönetmenliğini yaptığı The Big Combo (Karanlıkta Vuruşanlar, 1955) adlı kara filmde türün unutulmaz oyuncuları yer alıyor. İlk önce bu kült filmin konusundan bahsedelim. Polis Leonard Diamond, Bay Brown adında bir gangsteri yakalamak için uzun bir süredir çabalamaktadır. Fakat Brown’ın sicili temizdir ve yaptığı pis işleri kusursuz bir şekilde yönetmektedir. Brown’ın sevgilisi güzel Susan bir gün Alicia ismini ağzından kaçırınca Diamond için bir ışık yanar. Ama yine de işi çok zordur. Çünkü Brown’ın yakalanmamak için çok değişik ve acımasız yöntemleri vardır. Diamond bir yandan Brown’ın açığını yakalamaya çalışacaktır, bir yandan da Susan’a olan aşkına hakim olmaya çalışacaktır.

 

Cornel Wilde, Richard Conte, Lee Van Cleef, Earl Holliman The Big Combo (1955)

The Big Combo, özellikle görsel açıdan tam bir kara film örneği teşkil edebilecek bir ışık ve gölge kontrastına sahip. Özellikle final sahnesi bunun çarpıcı bir örneği olarak karşımıza çıkıyor. Bu görselliği sağlamada birçok kara filmde görüntü yönetmenliği yapmış olan John Alton’ın payı büyük. Ayrıca Gun Crazy (1950) filmine de imza atmış olan yönetmen Joseph H. Lewis’in de adını anmak gerekir. Kamera arkasında durum böyleyken başrolde de kara filmlerle özdeşleşmiş iki oyuncu Cornel Wilde ve Richard Conte yer alıyor. Brown’ın sadık adamlarında birini canlandıran westernlerin vazgeçilmez oyuncusu Lee Van Cleef’i de unutmamak gerekir. Kendisi Kansas City Confidential (1952) adlı kara filmde soygunculardan birini oynuyordu. Kara filmlerde (The Glass Key) yardımcı rollerde sıklıkla karşımıza çıkan oyuncularından olan Brian Donlevy ise Brown’ın eski patronu, şimdi ise onun ayak işlerini yapan adamı rolünde karşımıza çıkıyor.

Jean Wallace, Cornel Wilde The Big Combo (1955)

The Big Combo filminde özellikle Brown karakteri dikkat çekiyor. Nefreti hayat felsefesi olarak kariyerinde uygulayan Brown’ın en önemli lafı da “Birinci birincidir. İkinci hiçbir şeydir.” Brown’dan herkes nefret etmektedir ama o bunun nedenin birinci olmasından ötürü olduğunu düşünür. Çünkü güçlüdür, kaybetmek onun lügatinde yoktur. Bundan dolayı gücünü kaybetmemek adına yaptığı bütün sadistçe davranışlar, sadece yapılması gerekenlerdir. Filmde özellikle el değmeden yapılan işkence sahnesi ve final dikkat çekiyor.

Lee Van Cleef, Brian Donlevy - The Big Combo (1955)

The Big Combo filmi, kült olmuş bir kara film olarak gölgelerin kullanımı, oyuncular, diyaloglar ve kara filme yakışan müziği ile dikkat çekiyor.

The Big Combo (1955)KÜNYE / IMDB: 7,4

Yönetmen: Joseph H. Lewis

Senaryo: Philip Yordan

Oyuncular: Cornel Wilde (Leonard Diamond), Richard Conte (Bay Brown), Jean Wallace (Susan Lowell), Brian Donlevy (Joe McClure), Lee Van Cleef (Fante), Earl Holliman (Mingo)

Müzik: David Raksin

Görüntü Yönetmeni: John Alton

Kurgu: Robert S. Eisen

Ülke: ABD

The Big Combo (1955) Açılış Jeneriği

Benzer Yazılar

Yorum Yazın