Anasayfa 1950'ler House on Haunted Hill (1959 / 1999)
Vincent Price, Geoffrey Rush - House on Haunted Hill (1959 - 1999)

House on Haunted Hill (1959)House on Haunted Hill (1959)

William Castle’ın yönetmenliğini yaptığı House on Haunted Hill (1959) adlı korku filminde Vincent Price, Carol Ohmart, Richard Long, Alan Marshal, Carolyn Craig, Elisha Cook Jr., Julie Mitchum  gibi oyuncular yer alıyor.

Zengin Frederick Loren, lanetiyle nam salmış bir evde 4. karısı Annabelle için bir parti düzenler. Rastgele seçilmiş birbirini tanımayan 5 kişiyi de bu partiye davet eder. Hepsinin paraya ihtiyacı vardır ve eğer sabaha kadar bu evde kalabilirlerse 10.000 doların sahibi olacaklardır. Aralarında hayaletlerin varlığına tek inanan evin sahibi  Watson Pritchard da ailesini bu evde kaybetmiştir. Bunun sorumlusunun da ev olduğuna inanmaktadır. Davetliler eve adımlarını attıktan sonra talihsiz kazalar peşlerini bırakmaz. Acaba Pritchard’ın dedikleri doğru mudur, yoksa evde başka işler mi dönmektedir?

Carol Ohmart - House on Haunted Hill (1959)

House on Haunted Hill filmi güzel başlıyor ama devamı için ne yazık ki aynı şeyi söylemek mümkün değil. Mantık hatalarının bolca yer aldığı bu film (meraklısı buradan inceleyebilir) yine de eğlenceli sıkmayan bir korku filmi. William Castle’ın Vincent Price ile çektikleri korku filmi furyasının ilk ürünü olan bu film, en çok iskelet sahnesiyle hatırlanır. Hatta esprili bir şekilde jenerikte de adı geçer. İzleyicileri şaşırtmayı seven yönetmen Castle, House on Haunted Hill filminin gösterimi esnasında da salonda iskelet uçurur.

House on Haunted Hill (1959)KÜNYE / IMDB: 6,9

Yönetmen: William Castle

Senaryo: Robb White

Oyuncular: Vincent Price (Frederick Loren), Carol Ohmart (Annabelle Loren), Richard Long (Lance Schroeder), Alan Marshal (Doktor David Trent), Carolyn Craig (Nora Manning), Elisha Cook Jr. (Watson Pritchard), Julie Mitchum (Ruth Bridgers)

Müzik: Von Dexter

Görüntü Yönetmeni: Carl E. Guthrie

Kurgu: Roy V. Livingston

Ülke: ABD

House on Haunted Hill (1999)House on Haunted Hill (1999)

Tam 40 yıl sonra 1999 yılında aynı isimli (House on Haunted Hill, Lanetli Tepe) bir uyarlaması çevrilmiştir. Bu film için çok başarılı olduğunu söyleyemeyiz ama ilk filmin bazı açıklarını kapattığını da kabul etmek gerekir. Yönetmen William Malone, aslında birebir uyarlama yapmamış. Sadece ilk filme göndermelerde bulunmuş ve hayaletleri ön plana çıkarmış. Vincent Price’ın canlandırdığı zengin adam rolünü Geoffrey Rush üstlenmiş ve kült oyuncuya gönderme yaparak karaktere Stephen H. Price adını verilmiş. Ayrıca Chris Kattan’ın canlandırdığı lanetli evin sahibinin ismi ise ilk filmde olduğu gibi Watson Pritchett. Yapımda ayrıca Famke Janssen, Taye Diggs, Peter Gallagher, Ali Larter, Bridgette Wilson-Sampras, Jeffrey Combs gibi oyuncular yer alıyor. Filmin yapımcı koltuklarından birinde ise William Castle’ın kızı Terry Castle var. Kendisi yine babasının yönetmenliğini yaptığı 13 Ghosts (1960) filminin yeniden uyarlaması olan Thir13en Ghosts (13 Hayalet, 2001) filminin de yapımcılarından biri olmuştur.

House on Haunted Hill (1999)

İlk filmde olmayan doktor sahneleri ise filmin korku öğesini arttırmış. Girişteki lunapark sahnesinin de  iyi bir başlangıç  olduğu düşüncesindeyim. Herhalde yeni vizyona giren bir film olsaydı büyük ihtimalle 3-D olarak vizyona giren filmler furyasına katılırdı. Filmin Return to House on Haunted Hill (2007) adında bir devam filmi çekildiğini de hatırlatmakta fayda var.

Bu iki film de seyretmesi keyifli, beklentiye girmeden ve sıkılmadan izlenebilecek korku filmleri olarak karşımıza çıkıyor.

House on Haunted Hill (1999)KÜNYE / IMDB: 5,6

Yönetmen: William Malone

Senaryo: Robb White, Dick Beebe

Oyuncular: Geoffrey Rush (Stephen H. Price), Chris Kattan (Watson Pritchett), Famke Janssen (Evelyn), Taye Diggs (Eddie), Peter Gallagher (Blackburn), Ali Larter (Sara), Bridgette Wilson-Sampras (Melissa Marr), Jeffrey Combs (Doktor Vannacutt)

Müzik: Don Davis

Görüntü Yönetmeni: Rick Bota

Kurgu: Anthony Adler

Ülke: ABD

Benzer Yazılar

Yorum Yazın