Anasayfa 2000'ler Gone Girl (2014) – Film Eleştirisi
Rosamund Pike - Gone Girl (2014)

Gone Girl (Kayıp Kız, 2014)Gillian Flynn’ın 2012’de yayınlanan aynı adlı romanından iki sene gibi kısa bir sürede sinemaya uyarlanan Gone Girl (Kayıp Kız, 2014) filminin yönetmenliği David Fincher’a ait.

Nick Dunne evine geldiğinde karısının evde olmadığını ve boğuşma izlerini görür. Hemen polise haber verir. Nick’in karısı kayıptır ve bunu kimin yaptığına dair en ufak bir ipucu yoktur. Evliliklerinin 5. yıl dönümünde kaybolan Amy’i bulabilmek için Nick, polis ve medya ellerinden geleni yapacaktır. Ama ipuçları ortaya çıktıkça Amy’nin ölmüş olabileceği ve katilin de Nick olduğu ile ilgili birçok delil ortaya çıkacaktır.

Gone Girl, gerilimin yavaş yavaş tırmandığı bir yeni kara film olarak karşımıza çıkıyor. Film, bir günlük gibi Amy’nin kaybolduğu günden itibaren gün sayıyor ve arada ortaya çıkan ipuçları sayesinde geri dönüşlerle olayları besliyor. Film ilerledikçe izleyici kime inanacağına karar veremiyor. Bir yandan Nick, bir yandan Amy’nin günlüğü onların evliliklerine ve kayboluş hikayesine farklı bir boyut katıyor. Filmin ilk saatinden sonra ise bambaşka bir hikaye ortaya çıkıyor. Ölümcül kadın hikayelerinin anlatıldığı yeni kara filmlerde sıklıkla karşımıza çıkan finalle, filmin ortası bile gelmeden karşılaşınca izleyiciyi şaşırtmayı başarıyor. Sonrasında filmin gerilimi, heyecanı gittikçe artmaya devam ediyor.

Carrie Coon, Kim Dickens, Ben Affleck, Rosamund Pike - Gone Girl (2014)

Gone Girl, kadın erkek ilişkilerini, evlilik ve aile kavramlarını ters yüz edercesine eleştiren bir film. Tek taraflı değil hem erkeği hem de kadını eleştiriyor. Çok az da olsa anne, baba kavramına da Muhteşem Amy’den yola çıkarak eleştirel bir şekilde değiniyor. Ayrıca yoğun bir medya eleştirisi de filmin diğer bir kilit teması olarak karşımıza çıkıyor. Adeta yargıyla bile yarışacak durumda olan medya halkın neye inanması gerektiğini belirliyor. Türkiye’de de sıklıkla karşımıza çıkan sözde kadınların sesi olan programların ne kadar acımasız olabileceğini ve medyatik olmayan insanların bile ekran önü oyunculuğunu az da olsa bilmesi gerektiğini insanın yüzüne vuruyor.

Rosamund Pike, Ben Affleck - Gone Girl (2014)

David Fincher’ın yönetmenliğinin olmazsa olmazı olan karanlık bu filmde de karşımıza çıkıyor. Ayrıca Fincher, anti kahramanlara karşı sempati veya zekasına saygı duymamızı da yine bu filmle de sağlamayı başarıyor. Özellikle kurgusu ve senaryosuyla dikkat çeken filmde, oyunculuklar da gayet başarılı. Gone Girl, izlenmesi gereken yeni kara filmler arasına rahatlıkla katabileceğimiz bir film olmuş.

Gone Girl (2014)KÜNYE / IMDB: 8,1

Yönetmen: David Fincher

Senaryo: Gillian Flynn

Oyuncular: Ben Affleck (Nick Dunne), Rosamund Pike (Amy Elliott Dunne), Carrie Coon (Margo Dunne), Kim Dickens (Dedektif Rhonda Boney), Neil Patrick Harris (Desi Collings), Tyler Perry (Avukat Tanner Bolt), Emily Ratajkowski (Andie Fitzgerald)

Müzik: Trent Reznor, Atticus Ross

Görüntü Yönetmeni: Jeff Cronenweth

Kurgu: Kirk Baxter

Ülke: ABD

Gone Girl (2014) Fragman

Benzer Yazılar

Yorum Yazın