Anasayfa 1940'lar The Dark Mirror (1946)
Olivia de Havilland - The Dark Mirror (1946)

The Dark Mirror 1946Robert Siodmak’ın yönetmenliğini yaptığı The Dark Mirror (Karanlık Ayna, 1946) adlı kara filmde Olivia de Havilland, Lew Ayres, Thomas Mitchell gibi oyuncular yer alıyor.

Bir doktor öldürülür ve tek şüpheli Bayan Collins’tir. Cinayet soruşturmasının başında olan Dedektif Stevenson’un işi kolay gibi görünse de aslında hiçbir şey göründüğü gibi değildir. Bayan Collins’in tek yumurta ikizi bir kız kardeşi vardır. Cinayeti Terry Collins mi yoksa Ruth Collins mi işlemiştir?

İkiz olduklarını saklayan Collins kardeşler, birbirlerinin yerine geçerek birçok şeyin üstesinden gelmişler. Daha az çalışıp daha çok tatil, sevgiliye güvenirlik testi gibi… Fakat cinayetten sonra ne kadar birbirlerini korumak isteseler de aralarına hem vicdan hem de aşk girer.

The Dark Mirror bir “katil kim filmi” olmadığı için sonu başından belli bir film. Daha çok katilin ve ikiz olmanın psikolojisini işliyor. Rorschach testi ve yalan makinesiyle iyi ve kötü arasındaki keskin sınırlar çiziliyor. İki insan fiziksel olarak birbirine ne kadar benziyor olsa da aynı kıyafetleri giyse de karakter olarak nasıl farklı olabileceğini izleyiciye gösteriyor. Terry ve Ruth’u film boyunca birbirine karıştırmıyoruz. Terry tam bir ölümcül kadınken Ruth masumiyet timsali biri ve bu iki zıt karakteri Olivia de Havilland başarıyla canlandırmış. Özellikle finaldeki karakter geçişlerinin olduğu sahne ise filmin en başarılı sahnesi olarak göze çarpıyor. Ayrıca Terry’nin karanlık tarafını ortaya çıkarmak için uygulanan psikolojik testler de filmin başarılı diğer bir sahnesi… Filmin başındaki kırık ayna da ikizler arasındaki bozulan ilişkinin göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. Film, karanlık atmosferiyle de dışavurumcu Alman sinemasına göz kırpıyor.

Olivia de Havilland - The Dark Mirror (1946)

Çektiği birçok kara filmle hatırladığımız Robert Siodmak’ın The Dark Mirror adlı filminin, Richard Lang’in yönetmenliğini yaptığı Jane Seymour’un da ikizleri canlandırdığı 1984 yapımı Dark Mirror adında da bir yeniden çevrimi mevcut.

Olivia de Havilland - The Dark Mirror (1946)

The Dark Mirror, “En İyi Özgün Senaryo” dalında Oscar adaylığı olan psikolojik yönü ağır basan iyi bir kara film.  Olivia de Havilland’ın performansı ve kara film ustası Robert Siodmak için izlenmesi gereken kara filmlerden…

The Dark Mirror (1946)

 

KÜNYE / IMDB: 7,1

Yönetmen: Robert Siodmak

Senaryo: Nunnally Johnson, Vladimir Pozner

Oyuncular: Olivia de Havilland (Terry / Ruth Collins), Lew Ayres (Doktor Scott Elliott), Thomas Mitchell (Dedektif Stevenson)

Müzik: Dimitri Tiomkin, Frank Skinner

Görüntü Yönetmeni: Milton R. Krasner

Kurgu: Ernest J. Nims

Ülke: ABD

The Dark Mirror (1946) Sahne

Benzer Yazılar

Yorum Yazın