Anasayfa 1940'lar Sorry, Wrong Number (1948)
Sorry, Wrong Number (1948)

Sorry, Wrong Number (1948)Anatole Litvak’ın yönetmenliğini yaptığı Sorry, Wrong Number (Yanlış Numara, 1948) adlı kara film, Lucille Fletcher’ın radyo oyunundan uyarlandı. Filmin başrollerinde Barbara Stanwyck ve Burt Lancaster yer alıyor. Filmin müzikleri ise birçok kara filmin müziğine imza atmış Franz Waxman’a ait.

Evde yalnız kalan hasta Leona, geç kalan kocası Henry’i telefonla arar. O sırada hatlar karışır ve iki adamın cinayet planına telefonda şahit olur. Cinayeti önleyebilmek adına santral ve polisle yaptığı görüşmeler başarısız olunca çok hassas bir bünyesi olan Leona ulaşabildiği herkesi aramaya başlar. Asıl istediği kocasına ulaşmak olsa da bir türlü onu bulamaz. Kocasını ararken bilmemesi gereken tehlikeli bilgilere ulaşacaktır.

Zengin “öksürük şurubu kraliçesi” Leona hem babasına hem de kocasına bağımlı bir genç kadındır. Onu her üzen durum, kalp rahatsızlığını tetiklemektedir. Küçük yaşta annesini kaybettiği için zengin babası ona el bebek gül bebek bakmış ve şımartmıştır. Her istediği olan Leona fakir bir kasabalı olan Grassvillelı Henry’e aşık olur. Aslında zıt karakterlere sahip olmalarına rağmen evlenirler.

Bu evlilikte ikisinin de niyetleri farklıdır. Leona, Henry’in aynı babası gibi onu şımartacak ve hiç bırakmayacak hırslı bir genç olduğunu düşünür. Yoksulluğu temsil eden Grassville’den nefret eden Henry ise Leona’nın tuttuğunu koparan güçlü yapısını ve şatafatını sever. Fakat evlendiklerinde bu iki farklı kültürden gelen insan arasında birtakım sorunlar ortaya çıkar. Henry ne kadar zenginliğe alışsa da Leona ile tanışana kadar kendi ayakları üzerinde durmuş biridir. Bunun için bir süre sonra Cotterell himayesinden kurtulup sadece bir damat veya bir koca görüntüsünü silip tek başına da bir birey olabildiğini gösterebilmek ister. Fakat ne Leona ne de Leona’nın babası Cotterell buna izin vermez. Çünkü onun görevi Leona’yı mutlu etmektir. Bunun için Cotterell boyunduruğu altında hayatını devam ettirmesi gereklidir.

Barbara Stanwyck - Sorry, Wrong Number (1948)

Leona ve Henry’nin uyumsuzluğu, Leona’nın sıklıkla atak geçirmesine yol açar. Bu evlilik sürecinde ayağa bile zar zor kalkabilen yatağa mahkum her şeyden korkup tedirgin olan bir kadına dönüşür. Leona bir gün koca evde tek başına kalır. Ne Henry, ne babası, ne de hizmetçisi vardır. Sadece bir telefon ve Leona… Kocası eve gelmeyince tedirgin olur ve hemen telefona sığınır. Fakat o sırada bir cinayet planına tanık olur. Zaten yalnız kalması bu kadar ürkütücüyken bir de bu planı duyması iyice sinirlerini bozar. Kocaman evde rahatsızlığından ötürü pek bir yere kımıldayamadığı için klostrofobik bir ortama maruz kalır. Telefon aracılığıyla geriye dönüşler yaparak geçmişin kirli yüzüne tanıklık ederiz. Seyirci de Leona ile birlikte çoğu şeyden aynı anda haberdar olur.

Burt Lancaster - Sorry, Wrong Number (19

Sorry, Wrong Number, iki önemli kara film oyuncusu (Barbara Stanwyck, Burt Lancaster), yavaşça çözülen gizem ve gerilim dolu senaryosu, atmosferi ve müziği ile izlenilmesi gereken bir kara film örneği…

Sorry, Wrong Number (1948)KÜNYE / IMDB: 7,5

Yönetmen: Anatole Litvak

Senaryo: Lucille Fletcher

Oyuncular: Barbara Stanwyck (Leona Stevenson), Burt Lancaster (Henry J. Stevenson), Ann Richards (Sally Hunt Lord), Ed Begley (James Cotterell / J.B.), Wendell Corey (Doktor Philip Alexander), William Conrad (Morano), Harold Vermilyea (Waldo Evans)

Müzik: Franz Waxman

Görüntü Yönetmeni: Sol Polito

Kostüm: Edith Head

Ülke: ABD

Sorry, Wrong Number (1948) Fragman

Benzer Yazılar

1 Yorum

Robert Strom 27 Eylül 2021 - 12:25

Jimmy Hunt plays Peter Lord in Sorry, Wrong Number. He is the child of Ann Richards as Sally Hunt Lord and Leif Erickson
as Fred Lord. Jimmy was also in the 1948 film noir Pitfall with Dick Powell, Jane Wyatt, Lizbeth Scoot and Raymond Burr. My interview with Jimmy about his work in films noir will be included in the forthcoming book Cries in the Night: Children in Film Noir (BearManor Media 2022). – Robert Strom

Reply

Yorum Yazın