Anasayfa 1940'lar Decoy (1946)
Jean Gillie - Decoy (1946)

Decoy (1946)Yönetmenliğini Jack Bernhard’ın yaptığı Decoy (1946) adlı kara filmin kadrosunda Jean Gillie, Edward Norris, Robert Armstrong, Herbert Rudley gibi oyuncular yer alıyor.

Shelby vurulmuştur ve ölmek üzeredir. Başından geçen olayları Çavuş Joe’ya anlatır. Gangster Frank Olins çok büyük bir soyguna kalkışır. İşler ters gider ve birini öldürmek zorunda kalır. Yakalanan Frank, idama mahkum edilir. Frank soygunda eline geçen 400.000 doları saklamıştır. Kimseye paranın yerini söylemez ve sevgilisi Shelby’nin gözü o paradadır. Shelby gayet akıldışı bir yöntemle paraya ulaşmaya çalışacaktır. Bir gaz odasında idam edilen Frank’i metilen mavisi (methylene blue) adlı bir ilaçla tekrar hayata döndürüp paranın yerini öğrenmeye çalışacaktır ve bu işi tek başına yapması mümkün değildir.

Edward Norris, Jean Gillie, Herbert Rudley - Decoy (1946)

Yoksul bir aileden gelen Shelby, tiksindiği ve unutmak istediği geçmişine Frank ile beraber olduktan sonra noktayı koymuştur. Fakat Frank’in idam edilecek olması lüks hayatının sonu olacaktır. Frank’in soygundan kazandığı 400.000 doları saklayıp dışarı çıkana kadar kimseye söylememesi işleri zora sokmaktadır. Çünkü idamdan kurtulması mümkün değildir ve Frank parayla birilikte mezara girecektir. Shelby’e bile paranın yerini söylemez. Çünkü Shelby’nin onun parasıyla başka erkekler için giyinip süslenmesini istemez. Ya Frank için güzel olacaktır ya da eski yoksul hayatına geriye dönecektir. İki seçeneği de kabul etmek istemeyen Shelby, ölümcül bir kadının sınırları ne kadar zorlayabileceğini Decoy filminde bize gösterir. Bu kadar sadist ve para için her şeyi yapabilen ölümcül bir kadın bir kara filmde de olsa az bulunur. Yaptıklarından sonra attığı kahkahalar ve alaycı tavrı Shelby’i tam bir kült bir karaktere dönüştürüyor. Shelby’i canlandıran Jean Gillie’nin 33 yaşında zatüreden ölmesi de kara filmler için bir üzücü bir kayıp…

Jean Gillie, Herbert Rudley - Decoy (1946)

(Bu kısımdan sonrasını, uyarı sonuna kadar, filmi izlemeyenlerin okumasını tavsiye etmem)

Frank’in idamından sonra tekrar hayata dönme sahnesiyle beraber film daha da ilginç bir hal alıyor. Frank’in dışarıda rahatça gezinmesi zordur. Çünkü ölümü şüphelidir. Gazetelerde boy boy resimleri basılan Frank’in ameliyatla yeni bir yüze sahip olması gerekmektedir. Bunun için de herkesten sakladığı 400.000 dolardan biraz nakit lazımdır. Frank küçük bir anlaşma yapar. Paranın saklı olduğu yerin haritasını bir kağıda çizer ve yarısını Shelby’e verir. Böylece kendini güvenceye almıştır. Ama Shelby’in sevgilisi Jim, Frank’i vurur ve haritanın diğer yarısını alır. Frank’in idamdan sonra hayata döndürülmesini sağlayan Shelby’in diğer sevgilisi Doktor Craig ise olayları şaşkınlıkla izlemektedir. Aslında iyi, yardımsever biri olan Craig, Shelby’nin güzelliğine ve 75 dolarlık parfümünün kokusuna kanmıştır. Dönen entrikaların farkına varsa da artık çok geçtir. Craig, istemeyerek de olsa Shelby ve Jim ile beraber haritada işaretlenmiş 400.000 doların peşine düşer.

Shelby parayı paylaşmak istememektedir. Bunun için paraya ortak olabilecek sevgililerini ortadan kaldırması gerekmektedir. İlk önce Jim’in üstünden arabayla geçer. Paraya ulaştığında da Craig’i vurur. Böylece bütün paraya tek başına sahip olur ve delice kahkahalar atarak zaferini perçinler. Fakat otele geri döndüğünde aslında ölmemiş olan Craig gelir ve Shelby’i vurur. Çavuş Joe gelir ve Shelby olanları anlatır. Ölmek üzere olan Shelby, Çavuş Joe’dan seviyesine inmesini ister. Joe onu öpmek üzereyken bir kahkaha atarak onunla dalga geçer. Aslında ölmeden önce bütün erkeklerle dalgasını geçer. Çünkü o hiçbir zaman sahip olunamayacak bir kadındır. Aşk değil para istemektedir. İçinde 400.000 doların olduğu sandık açıldığında içinden kağıt parçaları ve bir zarf çıkar. Zarfın içinde 1 dolar ve küçük bir not vardır. Frank notta “Beni kazıklayan sana, bu doları dertlerin için bırakıyorum. Paranın geri kalanını da solucanlara bırakıyorum.” der. Ama Shelby bunu duymadan ölür.

(Uyarı sonu)

Jean Gillie - Decoy (1946)

Ölmek üzere olan Shelby’nin ağzından geriye dönüşlerle anlatılan Decoy, kara film olmasının yanı sıra düşük bütçesi ve pek popüler olmayan oyuncularıyla da tam bir B filmi… Sevip kültleştireni ve sevmeyip saçma bulanı da çok olan bu yapımı, özellikle Detour (1945) filmini sevenlerin izlemesini tavsiye ederim.

Decoy (1946)

 

KÜNYE / IMDB: 6,8

Yönetmen: Jack Bernhard

Senaryo: Nedrick Young, Stanley Rubin

Oyuncular: Jean Gillie (Margot Shelby), Edward Norris (Jim Vincent), Robert Armstrong (Frank Olins), Herbert Rudley (Doktor Craig) Sheldon Leonard (Jo Jo / Joe Portugal)

Görüntü Yönetmeni: L. William O’Connell

Kurgu: Jason H. Bernie

Ülke: ABD

Decoy (1946) Sahne

Benzer Yazılar

Yorum Yazın